Žestoke optužbe na račun Dodika: SNSD odgovoran za Akcioni plan za članstvo u NATO-u

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMladen Ivanić
Mladen Ivanić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je odluku o Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP) doneo lično predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i dodao da bi referendum o tom pitanju bio besmislen.

„Odluku o MAP-u je doneo Dodik lično. Jedini dokument koji postoji je onaj iz 2009, kada je u Predsedništvu BiH bio Nebojša Radmanović. To je jedini dokument, i nijednog drugog nema. Za otpočinjanje programa MAP-a odgovornost snosi SNSD“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Glasanje - Sputnik Srbija
Samo Srbi i Rusi nemaju pravo na referendum — osim u jednom slučaju

Ivanić je objasnio da u tom dokumentu stoji da je opredeljenje Predsedništva punopravno članstvo u NATO-u.

„Osim SNSD-a, to niko nije spomenuo. Što svoju sramotu koriste da napadaju druge? SNSD je uveo sudove u slučajeve vojne imovine. Ljudi su se pozvali i tražili javni uvid. Da toga nije bilo, nikada institucije BiH ne bi mogle ništa da urade. A optužbe na račun sudova — to može samo SNSD. To je posledica nepripremljenosti i neznanja“, naveo je Ivanić.

On tvrdi da je priča o referendumu povodom ulaska u NATO besmislena.

„Moj stav je početkom 2015. godine jasno iznesen medijima u Sarajevu. Ne vidim nijednog srpskog političara koji može da glasa za ulazak BiH u NATO — dok Srbija nije u NATO-u. Ne vidim šta će nam referendum? To je pokrivanje javnošću“, izjavio je član Predsedništva BiH.

Ocenio je da su koraci SNSD-a i Dodika početak kampanje blaćenja drugih za sopstvene greške.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Neka se narod izjasni da li želi u NATO

Ivanić je, kako prenosi televizija N1, „priznao“ novinarima da je sa hrvatskim članom Predsedništva Draganom Čovićem postigao dogovor o ambasadorima.

„Umesto srpskog ambasadora u Zagrebu, dobio sam srpskog ambasadora u Beogradu. Ja ću uvek birati Beograd. Što su frustrirani Zagrebom, što pate za Zagrebom (SNSD), to trebate pitati njih“, naveo je Ivanić.

Ivanović je nastavio da napada Dodika tvrdeći da je njegov poziv da „sednu zajedno“ licemeran.

„Što nas nije zvao 2009. nego sada kada treba vaditi kestenje iz vatre. Šteta je što imamo predsednika koji ima potrebu da deli, a ne da spaja. Razuman dogovor sa njim ne možete imati. Ja mislim da oni istinski veruju u ono što govore. Zahtev za MAP je podneo SNSD, sudski proces o vojnoj imovini SNSD. I to nisu jedini primeri“, izjavio je Ivanić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala