Vučić o Kosovu: Plašimo se sebe, budućnosti, realnosti...

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić u Osečini na otvaranju Sajma šljiva.
Aleksandar Vučić u Osečini na otvaranju Sajma šljiva. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je sumnju da ćemo kao društvo uspeti nešto da se dogovorimo po pitanju Kosova i Metohije i da nešto uradimo, u interesu budućnosti, „jer se plašimo sebe, budućnosti i realističnog pristupa“.

On je u razgovoru sa novinarima u Osečini najavio da će u septembru početi da se razgovara sa civilnim sektorom, Akademijom nauka, Srpskom pravoslavnom crkvom, akademskom zajednicom, političkim strankama i u Parlamentu o pitanju Kosova.

Matija Bećković - Sputnik Srbija
Hoće li one koji nisu priznali Kosovo isterati iz EU

Na pitanje da li postoje rokovi u vezi sa unutrašnjim dijalogom koji je pokrenuo i kada će biti završen, Vučić je precizirao da postoje samo oni rokovi koji se tiču naše budućnosti:

„Nemamo mi rokove, osim onih koji se tiču naše budućnosti i niko nam ih ne postavlja. Ne moramo mi ništa, niko nam nije rekao da moramo, i najverovatnije i nećemo provesti, jer se plašimo sebe, plašimo se budućnosti, realističnog pristupa“, rekao je Vučić.

„Što se Kosova tiče, znaju svi o čemu se radi i sve razumeju. Ali kako da pogaze svoje odluke i one koje su tetošili i čuvali više od 20 godina, kako da ih ispuste“, primetio je.

Vučić kaže da nema strah niti bojazan za ekonomsku budućnost zemlje, dodajući da Srbija ima mnogo bolje polazne osnove od drugih u regionu i šire i po pitanju stope nezaposlenosti, rasta, investicija…

Zastave SAD i Albanije na Kosovu i Metohiji. - Sputnik Srbija
Srbija je dijalogom o Kosovu šokirala SAD i EU: Moćni su imali druge namere

Ali razvoj može da zakoči to ako ne budemo politički pametni, a to ne bi bilo ništa novo, istakao je.

„Podići ćemo rast povećanjem plata i penzija, ne vidim probleme, to sve može da bude ako budemo politički pametni. Da li će se konkretizovati zavisi od ocene svih nas — možemo li da postignemo konsenzus ili ne“, rekao je.

Nemoguće je, kaže, postići apsolutni konsenzus, ali možemo da postignemo dogovor većeg i najodgovornijeg dela društva.

Onda će se, kaže Vučić, izaći sa konkretnim predlozima.

„Naše je da se borimo za nas, našu budućnosti i da gledamo da radimo što je moguće više, ako tako bude, ne vidim ozbiljnije probleme — kao što su odbojkaši pokazali da borbenošću mogu sve da pobede“, rekao je Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala