Izvadite Njegoša iz egipatske piramide

© YT/Ostrog Tv StudioAmfilohije Radović u manastiru Ostrog
Amfilohije Radović u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio je od premijera Duška Markovića obnavljanje porušene Crkve Svetog Petra i da se Njegoš sahrani u njoj, što mu je i bila poslednja želja.

Mitropolit je u Budvi rekao da je Markoviću s tim u vezi uputio pismo i izrazi nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je to neophodno učiniti.

Mladi Nove srpske demokratije danas su doneli na poklon Urgentnom centru u Crnoj Gori repliku čuvene slike. - Sputnik Srbija
Koliko košta Njegoš?

Podsetio je da to nije prvo pismo koje je uputio jednom crnogorskom premijeru sa istim zahtevom. Učino je to, kaže, i dok je premijer bio Igor Lukšić, pa potom Milo Đukanović i sada kada je premijer Marković.

„Podsjetio sam ga da se vrati Crkva na Lovćenu. Neka mauzolej ostane tu, to svedočanstvo jednog vremena i odnosa prema Njegošu, koji nije njegoševski. Da se Njegoš izvadi iz tamnice. Za one koji ne veruju u svece, na Lovćenu su sada mošti Njegoševe i to izrešetane munjama i gromovima i prebacivane šest puta. Njegoš je po tome jedinstven u Evropi i svetu, jer je njegov grob šest puta prekopavan, i nadamo se da će sedmi put, sedam je sveti broj, da ga vratimo u njegovu Crkvicu“, naveo je Amfilohije, prenosi portal „Vijesti“.

Amfilohije je kazao da je Njegoša sustiglo ono od čega se bojao, a to je zlo domaće.

„Zlo domaće je upravo njega stiglo i danas vi imate Lovćen koji je jedina planina u svetu koja je tako zgažena, unižena, ponižena, čija je utroba razorena“, rekao je Amfilohije, gostujući prvog dana na festivalu „Ćirilicom“, koji Narodna biblioteka Budve organizuje i realizuje u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

Lovćen pod munjama-ilistracija - Sputnik Srbija
Ekstremna rusofobija — Milo će i Njegoša proglasiti za petokolonaša

Predstavljajući svoju novu knjigu o Njegošu „Žitije svetog mitropolita Petra Drugog — cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca“, mitropolit je opisao mauzolej kao „simpatičnu zamisao skulptora Ivana Meštrovića, uz ocenu da je u pitanju vaskrsavanje drevnih egipatskih piramida, mesopotamskih vladara kojima su podizane takve ogromne građevine“.

„Ali to nema nikakve veze sa onim istinskim, pravim Njegošem. Ali ima sa ideologijom koja je u to vrijeme vladala, ideologija takozvanog socrealizma, boljševička… Jedna megalomanija koja proslavlja ljudsku moć, silu, snagu, a čoveka tu nema, on nestaje. Kao što je nestao Njegoš, nestalo ono što je prema njegovoj meri bilo. Daće Bog da se obnovi porušena Crkva na Lovćenu“, kazao je mitropolit.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala