Cena „crnog zlata“ pada — sledi li transformacija OPEK-a

Energija Sputnjika - Tomislav Mićović i Branislav Ristanović
Pratite nas
I pored toga što su zemlje članice OPEK-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) uspele prošle godine da se međusobno dogovore, ali i sa nekim nečlanicama poput Rusije, cena nafte je i dalje oko 50 dolara za barel.

Ništa bitnije nije se promenilo ni od kraja maja ove godine, kada su se članice OPEK-a u Beču dogovorile da nastave sa taktikom smanjenja proizvodnje nafte još devet meseci. Sve ovo učinjeno je da bi barel nafte poskupeo na 60, odnosno, za naftaše priželjkivanih 70 dolara. Ali nekih većih boljitaka nema. —

Jedan od razloga je to što u SAD kontinuirano raste proizvodnja „crnog zlata“, pogotovo onog iz škriljaca. Ali nije samo Amerika ta koja ne želi da poštuje kartelski dogovor. Iz njega „iskače“ i Saudijska Arabija, jedna od ključnih članica OPEK-a, pa se nameće i pitanje hoće li ova organizacija morati da se transformiše kako bi opravdala svoju svrhu postojanja.

O tome da je cena sirove nafte ključni faktor za funkcionisanje, bolje rečeno, finansiranje mnogih država i da je uzročnih mnogih kriza, poput one koja ovog leta eskalira u Venecueli Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovara sa dr Vladimirom Ristanovićem, profesorom Međunarodne ekonomije i finansija na „Megatrend“ univerzitetu i Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Slušajte nas na talasima Radija Studio B ili onlajn.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala