Zigmar Gabrijel: Nemačka treba da odustane od đavolje logike

© REUTERS / Hannibal HanschkeZigmar Gabrijel, vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke
Zigmar Gabrijel, vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Nemačke i lidera Socijaldemokratske partije Nemačke Zigmar Gabrijel naveo je u tekstu za list „Rejnišen post“ da strahuje od toga da će nemačka kancelarka Angela Merkel nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji krenuti putem uvećanja vojnih rashoda, u skladu sa zahtevom američkog predsednika Donalda Trampa.
Sigmar Gabrijel - Sputnik Srbija
Gabrijel: Rusija menja politički kurs — sa Kine na Evropu

„Moramo se osloboditi đavolje logike da naoružanje stvara bezbednost. To je razmišljanje ljudi kao što je predsednik SAD Donald Tramp. Razmišljanje koje želi da nametne svojim partnerima u NATO-u. Nažalost, bojim se da Angela Merkel posle izbora namerava da učini upravo to. Da troši milijarde na oružje da bi se dopala Donaldu Trampu. To padanje na kolena nema ničeg zajedničkog sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke“, izjavio je Gabrijel. 

Tokom predizborne kampanje Tramp je govorio da je NATO zastarela organizacija, što je uznemirilo članice Alijanse. On je rekao da je nepravedno što Amerikanci daju mnogo više novca za NATO nego bilo koja druga zemlja. 

Merkelova smatra da Nemačka treba da poštuje svoje obaveze kada je reč o povećanju vojnih troškova. 

Zigmar Gabrijel je izjavio i da je situacija u vezi s Krimom i na istoku Ukrajine veoma negativno uticala na poverenje s Rusijom.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel na konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija
Gabrijel: Zaštitićemo se od američke politike sankcija

„Ispravno je što je NATO reagovao na to… Ali ako budemo delovali sledeći samo logiku zastrašivanja, doprinosićemo eskalaciji. Ne smemo da sedimo skrštenih ruku i da posmatramo kako evropska arhitektura bezbednosti polako preti da se pretvori u ruševine otpisanih, prekinutih i zastarelih sporazuma. Moramo da se zajedno potrudimo u sferi kontrole naoružanja. To će biti korisno i Evropljanima i Rusima“, izjavio je on.

Prema rečima ministra, to s jedne strane podrazumeva sveobuhvatno resetovanje u oblasti kontrole nad konvencionalnim naoružanjem, kao i nad „tradicionalnim naoružanjem u Evropi“, a odgovornost za to treba da snosi i Rusija.

S druge strane, potrebno je pojačati evropske norme u oblasti kontrole nuklearnog oružja, dodao je Gabrije.

Šef nemačke diplomatije je dodao da dugoročni cilj treba da bude povlačenje iz Evrope preostalog taktičkog nuklearnog naoružanja. To je, međutim, moguće postići samo ukoliko bude postignut suštinski napredak u oblasti razoružavanja u celini, dodao je ministar. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala