Gabrijel: Zaštitićemo se od američke politike sankcija

© REUTERS / Fabrizio BenschMinistar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel na konferenciji za medije u Berlinu
Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel na konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija preduzeće mere zaštite u slučaju da SAD pod izgovorom sankcija sprovedu industrijsku politiku pod sloganom „Amerika pre svega“, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel u intervjuu „Rajniše postu“.
Zastava Austrije - Sputnik Srbija
Austrija će štititi svoje interese u slučaju antiruskih sankcija

„Mi ćemo se zaštititi od industrijske politike pod sloganom ’Amerika pre svega‘ koja se sprovodi pod izgovorom sankcija“, saopštio je Gabrijel, prenosi pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Gabrijel je istakao da je za Evropu važno da prevaziđe ukrajinsku krizu i politički pritisak na Moskvu, ali da je to moguće samo pod uslovom da EU i SAD deluju „zajednički i jedinstveno“.

„Još uvek ima vremena. Očigledno je da predsednik Tramp još nije doneo odluku da li će pooštriti sankcije Rusiji i na koji način. U svakom slučaju, zakon predviđa prethodne konsultacije sa nama, Evropljanima, pre nego što se to dogodi“, dodao je nemački ministar.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Nemce pitali da li podržavaju sankcije Rusiji, odgovor se neće dopasti Americi

Prema njegovim rečima, on namerava da iskoristi tu mogućnost razgovora. „Nalaziću se u bliskom kontaktu sa (američkim državnim sekretarom) Reksom Tilersonom“, objasnio je Gabrijel.

Američki Kongres ranije je odobrio zakon o novim antiruskim sankcijama. Sada njega treba da potpiše Donald Tramp. Kao odgovor na to, Moskva je naredila da SAD smanji broj zaposlenih u diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Evropska unija negativno je reagovala na nove sankcije, jer jedna od odredaba dokumenta podrazumeva restriktivne mere protiv ruskih energetskih projekata, između ostalog i u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala