Rusija će ukrotiti antraks

© Foto : PexelsKrava
Krava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici su napravili preparat koji omogućava da se spreči epidemija antraksa – njime se utvrđuje prisustvo životinjskih antitela u krvi, koja su izazivači bolesti.

Sada, bez obzira na obaveznu vakcinaciju stoke, oko 30 odsto životinja može da oboli ukoliko one nisu revakcinisane. 

Federalni centar za toksikološku, radijacionu i biološku bezbednost, koji radi pri Ministarstvu poljoprivrede, već je patentirao i testirao preparat. U njegovom sastavu je eritrocitarni antigen – supstanca koja prepoznaje prisustvo antitela izazivača bolesti u vezivnom tkivu. Za primenu preparata neophodni su uzorci krvi životinja. 

Virusi - ilustrcija - Sputnik Srbija
Virusi — top-lista biološkog oružja

„Ako je životinja vakcinisana, onda će imati ta antitela. Bez obzira na to što je vakcinacija sada obavezna, svake godine se beleže slučajevi izbijanja infekcije“, ispričao je za list „Izvestija“ profesor Haris Makajev, koji je napravio ovaj preparat. 

Za ispitivanje krvi životinje uz pomoć novog preparata potrebno je 18 sati. Prošle i ove godine Centar je testirao više od 9.000 seruma krvi sitne i krupne rogate stoke u 43 oblasti Tatarstana. Utvrđeno je da je preparat veoma osetljiv i da može da prepozna antitela protiv izazivača antraksa. 

Antraks ili crni prišt je opasna infektivna bolest kojoj su izložene i životinje i ljudi. Kod čoveka napada kožu, abdomen, pluća i krajnike, a i u nizu slučajeva je izlečiv. Kod životinja je ishod bolesti najčešće fatalan. 

Poslednja velika epidemija antraksa prekinuta je prošle godine u Jamalu. Tada su spaljeni ostaci 2.500 životinja koje su podlegle infekciji. Pored toga, dijagnoza antraksa je potvrđena i kod 24 lokalna žitelja. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala