Demaj: Prvo zakoni, pa članstvo u Unesku

© AFP 2023 / JACQUES DEMARTHONUnesko
Unesko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar u tehničkoj vladi Kosova zadužen za spoljne poslove Emanuel Demaj izjavio je da Priština još nije aplicirala za članstvo u Unesku, pre svega zbog neusvajanja dva zakona — zakona o verskoj slobodi i zakona o kulturnom nasleđu.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Izaslanici Srbije u 27 država lobiraju protiv prijema Kosova u Unesko

U izjavi za sajt „Ekonomija onlajn“, Demaj tvrdi da nije tačno da Priština nije imala podršku država-članica Uneska.

„Još čekamo usvajanje ta dva zakona. Radimo i na svim mogućnostima i opcijama i verujem da i dalje vremena da se aplicira i da vidimo kako će se stvari odvijati“, rekao je kosovski ministar.

S obzirom da još nije konstituisana kosovska skupština, što će dodatno prolongirati usvajanje ta dva zakona, teško je očekivati da će Kosovo ove godine uopšte aplicirati za članstvo u Unesku, prenosi RTK 2.

„Prošli put nam je falilo tri glasa da bi se učlanili u Unesko u novembru 2015. godine, a proces je dodatno ometala Srbija“, naveo je Demaj.

Kada je reč o Interpolu, Priština je ove godine aplicirala za članstvo u toj organizaciji, a Demaj se nada pozitivnom ishodu, objavio je „Lajmi“, a prenosi RTK 2.

„Biće poteškoća, to je istina, jer imamo veliki broj država koje nam nisu dale povratnu informaciju. Imaćemo susrete tokom ove nedelje sa premijerom i predsednikom i videćemo da li smo imali neke pomake. Izveštaji i nisu toliko pozitivni, ali, bilo kako bilo, oni će nam služiti kao vodič za dalje korake“, rekao je kosovski ministar.

Priština, kako je dodao, zna da stvari mogu da se promene u poslednjem trenutku.

„Veoma je teško za Kosovo da u ovoj situaciji, bez parlamenta i bez formiranih institucija radimo što je najbolje moguće“, rekao je Demaj.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala