Hoće li ruske diplomate dobiti i „žutu traku“ za kretanje kroz SAD

© Flickr / thecrazyfilmgirlSaobraćajni znak stop
Saobraćajni znak stop - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najavom da bi Vašington mogao da ograniči kretanje ruskih diplomata u SAD i pooštri proceduru za obaveštavanje o kretanjima radnika ruske diplomatske misije, Amerikanci po ko zna koji put poručuju da žele da se vrate praksi iz vremena Hladnog rata, poručuju stručnjaci.

Nove američke mere neće značajno uticati na rad ruskih diplomata, ali stiče se utisak da tamošnje vlasti i dalje stvaraju atmosferu nepoverenja uvođenjem novih veštačkih prepreka za normalizaciju odnosa Moskve i Vašingtona, što svedoči isključivo o njihovoj nemoći, smatra profesor Ruske diplomatske akademije Lev Klepacki.

Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Vašington ograničava radijus kretanja za ruske diplomate

Kako kaže, te mere mogle bi da budu bolnije za ruski diplomatski kor nego što bi to bilo eventualno zatvaranje jednog od konzulata.

„Uprkos najavama, u skladu sa postojećom diplomatskom praksom, svaka država dužna je da obezbedi slobodu kretanja pripadnicima stranih konzulata i diplomatskih misija. Naravno da to umnogome zavisi od nivoa odnosa između zemalja. Ako zemlje nemaju uzajamne primedbe, taj princip se poštuje, ali u ovoj situaciji, kao što vidimo, Amerikanci se vraćaju starom hladnoratovskom principu“, naglašava Klepacki.

On tvrdi i da je osnovni princip diplomatije — princip reciprociteta, iako to ne mora ujedno da znači da će Rusija reagovati istom merom.

Iako je Klepacki optimista da Rusija možda ni neće odgovoriti istom merom, iz Državne dume Rusije stižu opasnije reči. Naime, moguća ograničenja kretanja ruskih diplomata u SAD izazvaće poteškoće u njihovom radu i taj potez Vašingtona će primorati Moskvu da adekvatno odgovori, kaže za Sputnjik zamenik predsednika Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije Aleksej Čepa.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin naredio: 755 američkih diplomata da napusti Rusiju

Prema njegovim rečima, još je rano da se precizno govori o tome kakav bi mogao da bude odgovor Moskve, ali je svakako postalo jasno da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa postala talac unutrašnje borbe, baš kao i Stejt department.

„Svojim kratkovidim koracima prisiljavaju Rusiju da adekvatno odgovori“, dodao je Čepa.

Sličnim povodom se nešto ranije oglasila i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je rekla da ne postoji nikakav osnov za spekulacije o mogućem zatvaranju ruskog konzulata u SAD kako bi se uspostavio diplomatski balans. Kako je rekla, sve priče o tome da je balans poremećen, te da je sada vreme da se ravnoteža ponovo uspostavi, apsolutan su blef.

Ona je objasnila da je Rusija Amerikancima još pre nekoliko godina ponudila da otvore četvrti konzulat u Rusiji, ali da oni to nisu učinili.

„Zato sva pitanja treba uputiti upravo Amerikancima, a ne spekulisati na tu temu“, zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Rusija u Americi ima četiri konzulata, dok Amerika u Rusiji ima ukupno tri.

Kako je najavljeno, konačnu odluku o uvođenju novih ograničavajućih mera ruskim diplomatama, kao odgovor na smanjenje broja zaposlenih u američkoj diplomatskoj misiji u Rusiju, Vašington će objaviti 1. septembra.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala