Vašington ograničava radijus kretanja za ruske diplomate

© AFP 2023 / CHRIS KLEPONISAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington bi mogao da ograniči kretanje ruskih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama i pooštri proceduru notifikacije kao odgovor na akcije Rusije o diplomatama i diplomatskoj imovini, javio je list „Izvestija“ pozivajući se na diplomatske izvore.
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Moskva: Ne spekulisati o zatvaranju ruskog konzulata u SAD

Prema pisanju lista „Izvestija“, radi se o skraćivanju radijusa kretanja ruskih diplomata i tehničkog osoblja ambasade i konzulata sa sadašnjih 25 milja (40 km) na 10-15 milja (16-24 km). Štaviše, za diplomate će biti uvedena procedura notifikacije prema kojoj će radnici ruskih diplomatskih misija morati tri radna dana ranije da obaveste Stejt department o svojim planovima da otputuju na daljinu dužu od one koju su propisale američke vlasti. To je najoštrija mera koju razmatra Stejt department.

List podseća da je trenutno na snazi ograničenje od 25 milja koje je uvela Obamina administracija. Ona se tiče diplomata mlađeg i srednjeg nivoa. Zaposleni u ruskim diplomatskim misijama obavezni su da obaveste Stejt department tri radna dana ranije da planiraju da otputuju na udaljenost veću od 25 milja.

Ovo pravilo ne važi za savetnike i diplomate višeg nivoa. Vrlo je verovatno da će se ovi standardi pooštriti. Udaljenost od 25 milja mogla bi da se skrati na 10-15, a obaveštavanje će biti potrebno svim zaposlenima u diplomatskim misijama, istakli su izvori. Izuzetak, najverovatnije, neće biti ni ambasada Rusije u Vašingtonu.

Izvori lista navode da bi te mere mogle biti još bolnije za ruski diplomatski kor nego što je jednostavno zatvaranje jednog od konzulata.

Svoje konačno rešenje američka strana objaviće 1. septembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala