Politiko: Zašto papa Franja voli Putina?

© Sputnik / Sergey GuneevPredsednik Rusije Vladimir Putin i rimski papa Franja u Vatikanu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i rimski papa Franja u Vatikanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin našao je novog prijatelja i to u čoveku mira – papi Franji, piše portal Politiko.

Kako se navodi, sve je počelo kada je odlučeno da vatikanski sekretar, kardinal Pjetro Parolin, otputuje u Moskvu 20. avgusta na sastanak sa patrijarhom Kirilom.

„Četvorodnevna poseta, prva takva od ulaska Krima u sastav Rusije, novi je korak u pokušaju da se dođe do prijateljstva, nakon što je 2013. godine papa uputio otvoreno pismo Putinu u kom je izrazio da se protivi američkoj vojnoj intervenciji u Siriji“, piše Politiko. 

Papa Franja u Vatikanu. - Sputnik Srbija
Papa: Uznemiren sam, pozivam na dijalog i umerenost

U pismu je papa zatražio dozvolu od Putina da se moli za njega i to je verovatno dirnulo ruskog lidera, navodi se u članku. 

„To pitanje, neuobičajeno za diplomatska pisma, bilo je prepoznavanje hrišćanskog u Putinu. On nije oklevao, zahvalio se papi na pismu, a nekoliko meseci kasnije se i sreo sa njim. Razgovarali su više od 50 minuta, dok je papa sa Donaldom Trampom, recimo, pričao svega 29 minuta“, dodaje Politiko. 

U tekstu se navodi da je vidljivost veza Moskve sa Vatikanom važna za Putina koji sebe prikazuje kao svetionik moralnosti i tradicionalnih vrednosti, za razliku od Evrope koja je sve više sekularna. 

„Prijateljske veze Moskve i Vatikana su znak da Kremlj nije izolovan, iako se nalazi pod sankcijama. Otvaranje Vatikana pomaže ruskom vođstvu da razvije odnose sa Italijom, jednim od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji“, dodaje se. 

Iako se Moskva naziva i trećim Rimom i centrom imperijalističkog hrišćanstva, za Rimokatoličku crkvu su veze sa Moskvom šansa za uspostavljanje jačeg prisustva u Rusiji, posle veka koji je obeležen usponom i padom komunizma i ateizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala