Opozicija na severu Sirije traži kontakt sa Rusijom

© REUTERS / Omar SanadikiRuševine u Alepu, Sirija, 2, februar 2017.
Ruševine u Alepu, Sirija, 2, februar 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naoružane grupe na severu Sirije nameravaju da stupe u kontakt sa Rusijom kako bi se organizovao sastanak na kojem bi trebalo da se definišu granice u četvrte zone deeskalacije, rekao je za Sputnjik jedan od komandanata Slobodne sirijske armije na jugu provincije Alep.
Opozicija Slobodna sirijska armija - Sputnik Srbija
Dogovor Rusije i sirijske opozicije: Uvedena treća zona deeskalacije

„Nastojimo da preko posrednika stupimo u kontakt sa ruskom stranom da bismo postigli sporazum o zoni deeskalacije u Idlibu i južnim predgrađima Alepa. Nas su ovlastile grupe da govorimo u njihovo ime“, rekao je on.

On je istakao da mogućnost postizanja sporazuma „zavisi od sastanka sa ruskom stranom“.

Do danas su formirane tri zone deeskalacije u Siriji: severno od grada Homs, u oblasti Istočne Gute i na granici Sirije i Jordana.

Komandant je dodao da je važno da se „Idlib ne pretvori u još jedan Mosul“.

Sergej Rudskoj načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Pokušaji terorista da osujete pomirenje u Siriji biće kažnjeni

„Tamo se nalazi šest miliona Sirijaca iz cele zemlje. Napad na Idlib, kao i na Mosul, bio bi sramota za međunarodnu zajednicu koja je prevezla ljude u taj region. Važno je da se reši problem tako da spasu životi svih tih ljudi. Ti ljudi nisu Al Kaida, to su naši žitelji i oni su civili“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, javna podrška savezu Tahrir el Šam, u koji je ušla teroristička grupa Nusra front, „manja je od nule“.

„Ne znam šta će oni uraditi — da li će se naoružavati ili će izaći iz Idliba… Nismo u kontaktu sa Hejat Tahrir el Šamom“, istakao je opozicionar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala