U ovom veku Srbija i Srpska promovišu nacionalno ujedinjenje

© Sputnik / Aleksej Nikolьski / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je u prošlom veku nad Srbima učinjen pogrom, a da u ovom veku oni treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće, jer Srbija i Srpska, dodaje, imaju pravo da se bore za odluku o svom statusu.

„Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu“, smatra i kao primer navodi Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi.

Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija
Stručnjaci Srbije i Srpske pišu deklaraciju o opstanku Srba (video)

Kako prenose bosanskohercegovački mediji, Dodik je u tom smislu naveo da je najavljena deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpske nacije inicirana nedavno na sastanku Srba iz regiona u Novom Sadu, na kojem je zaključeno da treba pokušati definisati šta je važno za srpski nacionalni identitet i delovanje nacionalnih zajednica.

„Time niko ne dovodi u pitanje nijednu državu niti njen teritorijalni integritet, ali se dovode u pitanje politike koje idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je dogovoreno da se parlamenti Srpske i Srbije izjasne o deklaraciji kad bude pripremljena, a to bi se moglo dogoditi u novembru.

Dodik je naveo da se u Republici Srpskoj još ne zna ko će raditi na deklaraciji, a što će biti predmet sastanaka nakon godišnjih odmora.

Skup pristalica SNS-a  u Kombank areni - Sputnik Srbija
Nikad nije kasno: Ako Albanci cepaju Kosovo, mogu i Srbi da se ujedine

To je korisno, kaže on, i to će pokazati da srpske nacionalne zajednice nisu napuštene.

Pominjući status srpskih zajednica u nekim zemljama, poput Slovenije, gde joj nije priznat status nacionalne manjine, Dodik je posebno naveo da u Hrvatskoj sada živi značajno manje Srba, te da ih je oko 186.000, ali da se tek njih oko 56.000 usuđuje da govori srpskim jezikom.

Stanje Srba u Crnoj Gori opisao je kao „identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom“, dok se u Makedoniji, podseća, zatvara vladika koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

„U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema sa njenim statusom, sa aspiracijama za njeno ukidanje. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živelo preko 157.000 Srba, a prema poslednjem popisu tamo živi njih samo 1.333“, naveo je Dodik.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala