Antiteroristička istraga o incidentu kod Ajfelove kule

© AP Photo / Kamil ZihniogluFrancuska policija ispod Ajfelove kule
Francuska policija ispod Ajfelove kule - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francusko tužilaštvo pokrenulo je danas antiterorističku istragu posle incidenta kod Ajfelove kule u Parizu, gde je muškarac sa nožem u ruci pokušao da silom uđe u kulu, a osumnjičeni je posle hapšenja istražiteljima rekao da je nameravao da napadne vojnika, navode izvori bliski istrazi.

Incident, koji se dogodio sinoć, u početku je tretiran kao kriminalni prestup, ali je kasnije pokrenuta istraga označena kao antiteroristički slučaj zbog izjave koju je osumnjičeni dao policiji i njegove očigledne radikalizacije, rekao je neimenovani pravosudni izvor, prenosi Rojters.

Policija u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Francuz optužen za terorizam

Istovremeno, neimenovani izvor blizak istrazi rekao je za AFP da je muškarac, star oko 19 godina i sa istorijom psihičkih problema, rekao istražiteljima da je želeo da napadne vojnika, kao i da je bio u bliskom kontaktu sa nekim iz DAEŠ-a ko ga je ohrabrio da to učini.

Kompanija koja upravlja čuvenim tornjem u francuskoj prestonici saopštila je ranije danas da je uhapšen muškarac koji je sa nožem pokušao da uđe u Ajfelovu kulu.

Muškarac, koji je očigledno delovao sam, brzo je savladan i uhapšen, i tom prilikom niko nije povređen, navodi se u saopštenju, preneo je AFP.

Incident se dogodio u 23.30 časova noćas, pola sata nakon što Ajfelov toranj prestaje da pušta posetioce.

Nakon hapšenja, policija je proverila lice mesta i naredila oko 00.30 evakuaciju posetilaca, 15 minuta nakon što se Ajfelov toranj u normalnim okolnostima zatvara, dodaje se u saopštenju.

Muškarac je nosio majicu pariskog fudbalskog tima Pari Sen Žermen, a u vreme kada se dogodio incident svetla na tornju su bila u bojama tog fudbalskog tima.

U Francuskoj je vanredno stanje na snazi od novembra 2015, kada su izvedeni teroristički napadi u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala