Francuz optužen za terorizam

© AFP 2023 / John ThysPolicija u Briselu, Belgija
Policija u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski državljanin, za kojeg se sumnja da je planirao napad zajedno sa dva brata iz Belgije, optužen je danas za terorizam, javio je AFP pozivajući se na neimenovani izvor iz pravosuđa.

Prema navodima tog izvora, 42-ogodišnji muškarac je optužen za posedovanje oružja i povezanost sa ekstremističkim grupama.

On je uhapšen prošle nedelje u francuskom severnom gradu Lilu, u isto vreme kada su i njegova braća zadržana u pritvoru u Briselu.

Policija BiH - Sputnik Srbija
Najveći broj regruta DAEŠ-a sa Balkana je iz Zenice i Sarajeva

Kako je ranije danas objavila francuska agencija, osumnjičeni Francuz je četiri puta bio u zatvoru zbog nasilja i krađe, a stavljen je pod nadzor nakon što je maja 2015. izašao iz zatvora gde je, kako se veruje, radikalizovan.

On je potom više puta putovao u Belgiju, gde se sastao sa braćom optuženom u Briselu, a svi su viđeni kako nose torbe do garaže u briselskoj četvrti Anderleht, u kojoj je u nedavnoj raciji pronađeno oružje.

Veruje se da je osumnjičeni Francuz povezan sa Akimom i Kalidom Sautijem, braćom koja su u sredu optužena u Briselu za pripadnost „terorističkoj grupi“ i planiranje napada raznim vrstama oružja, uključujući „kalašnjikove“.

Oni su uhapšeni ranije ove nedelje u briselskom predgrađu Anderleht, a inače su braća osuđenog džihadiste Saida Sautija, člana ozloglašenog bajkerskog kluba „Kamikaze rajders“ sa sedištem u Briselu.

Sauti od prošle godine izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog regrutovanja ljudi za džihadističke organizacije i podržavanja DAEŠ-a na društvenim mrežama.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala