Najveći broj regruta DAEŠ-a sa Balkana je iz Zenice i Sarajeva

© AP Photo / Amel EmricPolicija BiH
Policija BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novo istraživanje, koje su sproveli stručnjaci iz američkog Centra za borbu protiv terorizma, pokazuje na kojim teritorijama DAEŠ regrutuje najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku.

Prema podacima Centra, postoji veći broj gradova u Evropi gde žive regruti DAEŠ-a. U pitanju su gradovi sa većim migrantskim zajednicama.

Analiza više od 850 stranih boraca DAEŠ-a, koji su putovali u Siriju i Irak u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je da skoro tri četvrtine ovih džihadista dolazi iz gradova odakle su poreklom neki militanti poznati od ranije.

Teroristički napadi u Evropi 2016 godine - kolaž - Sputnik Srbija
Više desetina terorista planira napade u Evropi

Sajt „Indipendent“ je objavio mapu gradova stecišta-terorista, prema ovim podacima.

Što se tiče džihadista iz Evrope, najviše ih je bilo iz Londona — 38, zatim iz belgijskih gradova Antverpena (32) i Brisela (30). Iz španske enklave Seute bilo je 18 od analiziranih 854 terorista.

U vrhu gradova glavnih stecišta džihadista je i Zenica sa 15 analiziranih džihadista.

Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija (Antverpen, Brisel, Molenbek, Vilvord) i Francuska (Nica, Tuluz, Pariz i Lunel).

Po dva grada gde najviše vrbuje DAEŠ imaju Britanija, Nemačka, Holandija i Bosna i Hercegovina (Zenica i Sarajevo).

Prema podacima Centra, evropske države odakle je najveći broj boraca DAEŠ-a su Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Belgija.

Iz Srbije su najmanje tri pripadnika DAEŠ-a, koji se bore u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok je iz BiH čak 78 islamista.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala