SAD intenziviraju istragu „mešanja Rusije“ u predsedničke izbore

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteSpecijalni američki tužilac za Rusiju Robert Miler
Specijalni američki tužilac za Rusiju Robert Miler - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni američki tužilac za Rusiju Robert Miler sazvao je veliku porotu, što bi moglo da ukazuje na značajno intenziviranje istrage o takozvanom „mešanju Rusije“ u predsedničke izbore u SAD, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
Prezident SŠA Donalьd Tramp - Sputnik Srbija
Trampov poslednji pokušaj da „sačuva obraz“

Velika porota je sazvana kako bi se utvrdilo da li treba da se podnese krivična optužnica ili ne. Ukoliko velika porota odluči da podigne optužnicu, odnosno smatra da postoji osnov da se veruje da je optuženi počinio zločin, onda predmet obično ide na sud. To ne znači da Miler veruje da je došlo do zločina — to znači da on veruje da je moguće da je počinjen zločin.

Poslednjih nedelja velika porota počela je sa radom pri specijalnom odboru na čelu sa Milerom. Sagovornici lista pretpostavljaju da njeno formiranje predstavlja povećan intenzitet istrage koja, prema njihovom mišljenju, ulazi u novu fazu. „Volstrit džurnal“ smatra da će rad specijalnog tužioca trajati najmanje nekoliko meseci.  

Specijalni savetnik Bele kuće Taj Kob izjavio je da administracija predsednika ne zna ništa o formiranju velike porote, ali podržava sve napore za ubrzavanje istrage.

Agencija Rojters,koja se poziva na neimenovane izvore, navodi da je porota već počela da šalje sudske pozive za svedočenje u vezi sa sastankom sina predsednika Donalda Trampa Mlađeg i advokata iz Rusije Natalije Veseljnicke.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala