Trampov poslednji pokušaj da „sačuva obraz“

© REUTERS / Jonathan ErnstPrezident SŠA Donalьd Tramp
Prezident SŠA Donalьd Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp biće prinuđen da potpiše nacrt zakona o novim sankcijama Rusiji, bez obzira na to što će to biti ozbiljan udarac na odnose s Moskvom, piše list „Politiko“.

Saopštenje Bele kuće o tome da je Tramp odobrio konačnu verziju nacrta zakona na osnovu toga što su u nju unete njegove primedbe, pokušaj je administracije da „sačuva obraz“, tvrdi autor.

Američki državni sekretar Reks Tilerson na konferenciji za medije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Tilerson: Nadamo se nastavku saradnje s Rusijom

Prema njegovim rečima, situacija je takva da predsednik SAD, kome se u ovom pitanju suprotstavljaju kako kongresmeni demokrate tako i kongresmeni republikanci, praktično nema drugog izbora, osim da potpiše nacrt zakona protivno svojim željama. 

„Odluka da uloži veto na nacrt zakona bila bi za administraciju apsolutno nepromišljena. Kongres bi prešao preko veta, a Tramp bi dolio ulje na vatru ruskog skandala u Vašingtonu“, objašnjava Edvard Fišman, bivši saradnik Stejt departmenta koji je u Obaminoj administraciji bio zadužen za izradu paketa sankcija Rusiji. 

Nacrt zakona suštinski će ograničiti mogućnosti predsednika za pregovaranje s Moskvom, naglašava autor. Ranije je Tramp u više navrata izjavljivao da je neophodno sarađivati s Rusijom u pitanjima kao što je borba protiv terorizma i rešavanje sukoba na Bliskom istoku.

Bela kuća je ranije već izražavala nezadovoljstvo zbog mešanja Kongresa u oblast spoljne politike, koja pripada izvršnoj vlasti. O tome je govorio i državni sekretar Reks Tilerson koji je pozvao kongresmene da ne ograničavaju manevarske mogućnosti za pregovore s Moskvom, podseća „Politiko“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala