Mladi srpski naučnici zajedno sa Rusima istražuju kosmos

© Tanjug / Sava RadovanovićAleksandar Čepurin, Nenad Popović i Vigor Majić obilaze centar u Petnici
Aleksandar Čepurin, Nenad Popović i Vigor Majić obilaze centar u Petnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Studenti i đaci iz naučno-istraživačkog centra Petnica, mogli bi sledeće godine da posete pet sličnih centara u Rusiji, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ističući da su mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci ogromne.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Čepurinom - Sputnik Srbija
Šarčević i Čepurin: Nauka u fokusu saradnje Srbije i Rusije

Popović je u društvu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina obišao Naučno-istraživački centar Petnica, a novinarima je nakon obilaska rekao da je sa Čepurinom dogovorena i konkretna saradnja.

„Možemo da očekujemo da će učenici i đaci iz Petnice sledeće godine obići pet najmodernijih i najkvalitetnijih naučno-istraživačkih centara sveta, ali i da će njihovi predavači doći u Petnicu da podele znanje“, najavio je Popović.

On je rekao i da će biti ostvarena saradnja sa ruskim agencijama „Roskosmos“, „Rosnano“ i „Rosatom“.

„Sva ova znanja su potrebna fizičarima i hemičarima, koji će, kad završe obrazovanje, koristiti svoje znanje u korist privrede i Srbije i Rusije“, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

© Tanjug / Sava RadovanovićČepurin i Popović obilaze Petnicu
Čepurin i Popović obilaze Petnicu - Sputnik Srbija
Čepurin i Popović obilaze Petnicu

Popović je izrazio posebnu zahvalnost ruskom ambasadoru što se pozivu da obiđe Petnicu odazvao u najkraćem roku.

„Mogućnosti saradnje Srbije i Rusije u nauci su ogromne. Srbija treba da iskoristi sva znanja i iskustva koja može da dobije od Rusije“, kaže Popović.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin saglasio se sa Popovićem da je saradnja dve zemlje u oblasti nauke neophodna, rekavši da i Srbi i Rusi imaju istoriju velikih dostignuća u hemiji i fizici.

„Srbija i Rusija mogu da rade zajedno i na polju nauke, jer kada radimo zajedno, to uvek bude odlično“, poručio je Čepurin.

Na pitanje novinara da li je došao u posetu Petnici zato što je to uradio i njegov američki kolega, Čepurin se nasmejao i kratko odgovorio da o tome ništa ne zna.

„O tome apsolutno ništa ne znam, mi ne radimo tako“, rekao je ruski ambasador.

 

Pročitajte još:

Ana Brnabić: Zajedno sa Rusijom možemo da pravimo čuda (video)

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala