Mediji: Tramp lično diktirao sinovljevu izjavu o sastanku sa ruskom pravnicom

© REUTERS / Brian SnyderRepublikanski predsednički kandidat Donald Tramp sa sinom Donaldom Trampom Mlađim na konvenciji u Nju Hempširu
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp sa sinom Donaldom Trampom Mlađim na konvenciji u Nju Hempširu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp lično je diktirao izjavu za štampu svog najstarijeg sina Donalda Trampa Mlađeg, u kojoj su se nalazile pogrešne izjave o razgovorima na susretu sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickom, list piše „Vašington post“.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Bela kuća objavila šta je Trampov sin razgovarao sa ruskom pravnicom

Prvobitno su savetnici predsednika odlučili da Tramp Mlađi treba da objavi iskrenu izjavu, da pojava novih detalja ne bi dovela u pitanje njegovu iskrenost, ali je predsednik rešio da sam sastavi tekst, navodi list.

List navodi da je Tramp diktirao izjavu da je tokom sastanka njegovog sina i Veseljnicke razmatran problem usvajanja dece, a ne predizborna kampanja, da sastanak nije bio važan i da ga je inicirala ruska advokatica. Predsednik je formulisao tekst kada se vraćao sa samita G20 (koji se završio 8. jula), dodaje list.

​Predsednik je diktirao izjavu savetniku za komunikacije Houpu Hiksu. Nekoliko sati kasnije, tim Trampa Mlađeg predao je izjavu listu „Njujork tajms“.

U diskusijama o tome kako da se objasni sastanak sa ruskom advokaticom u početku su učestvovali savetnik i zet predsednika Džared Kušner, koji je takođe prisustvovao sastanku sa Veseljnickom, i advokati predsednika, navodi list. Prema rečima izvora upoznatih sa situacijom, predložene su različite varijante objave u cilju smanjenja negativnih posledica „veza između Rusije i porodice Tramp“, ali je pre leta Tramp odlučio da odustane od zajedničke rasprave.

Poslednjih dana u SAD se razvio skandal o Donaldu Trampu Mlađem. Mediji su saznali da se on 2016. sastao sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickom, koja navodno „ima veze u Kremlju“ i koja je obećala da će mu dati kompromitujuće informacije o bivšoj američkoj predsedničkoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Tramp Mlađi je izjavio da Veseljnicka nije imala nikakve značajne informacije. Prema njegovim rečima, na sastanku je razmatran problem usvajanja dece, što je i bio cilj razgovora, a navodno postojanje kompromitujućih informacija iskorišćeno je samo kao „izgovor za sastanak“.

Veseljnicka je izjavila da nikada nije radila za rusku vladu. Ona je takođe demantovala da je imala bilo kakve informacije o Klintonovoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala