Velika sila mora da stopira neiživljene ratne želje u Hrvatskoj

© AP Photo / Darko VojinovicČetnici na okupljanju
Četnici na okupljanju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U najmlađoj članici EU bi hteli da ne postoje poslanici koji predstavljaju Srbe u Saboru. Jedino bi voleli da imaju nekog poluludog i neko strašilo u nekakvoj nakaznoj uniformi koju je kreirao modni kreator Veljko Bulajić, pa da ga izvlače kad god imaju neki problem i kažu: „Evo, taj je kriv“.

„Oružana pobuna u Srbu nije bila antifašistički ustanak“, naslov je teksta u hrvatskom „Večernjem listu“ koji za 27. jul — dan koji je do otcepljenja Hrvatske iz Jugoslavije slavljen kao Dan ustanka u toj socijalističkoj republici — kaže da je za cilj imao stvaranje velike Srbije prema projektu „Velike homogene Srbije“ četničkog ideologa Stevana Moljevića koji je nastao neposredno pre pobune te iste 1941. godine.

Ustaše u Zagrebu - Sputnik Srbija
Hrvati će 2067. rešiti „srpsko pitanje“: Neće biti nijednog Srbina

Bez Srba, molim

Taj pogled na svet je vrlo interesantan, reaguje istoričar Čedomir Antić, čovek ne može biti antifašista ako je Srbin. To je poruka. 

„Znači da u suštini genocid nad Srbima i nije tako loš, samo što bi možda bilo dobro da on bude izvršen na evropski način, da baš ne bude da uz to pogine neki Hrvat i najbolje da Srbi u tome učestvuju. Dakle, imamo posla sa ekstremnim nacionalizmom i verskim fanatizmom koji je bio podstican dugo i na kraju nema identiteta bez odnosa prema Srbima“, naglašava Antić za Sputnjik.

Sad kad u Hrvatskoj gotovo i da nema Srba, dodaje ovaj istoričar, to je odnos prema Srbiji — kad Srbije ne bi bilo, verovatno više ne bi bilo ni Hrvatske, jer ne postoji više uporišna tačka za nju, pošto je temelj identiteta odnos prema Srbima.

Srpske izbeglice posle hrvatske akcije Oluja - Sputnik Srbija
„Oluja“ — dan kada je Hrvatska očišćena od Srba

„Ne postoji značajnija slobodna teritorija u Hrvatskoj sve do 1944, 1945. godine koja nije većinski naseljena Srbima. I to je činjenica. Da, bilo je i hrvatskih antifašista, da, bilo je i hrvatskog otpora, ali on ne bi bio značajniji da nije bilo Srba“, podseća Antić.

Hrvatska je, tvrdi on, objektivno vrlo malo doprinela pobedi nad fašizmom.

„Ta stalna priča kako je na Sutjesci bilo Hrvata u najmanju ruku nije tačna, a uz to je i nemoralna. Zna se gde je ustanak počeo, zna se zašto je počeo, zna se nad kojim narodom je izvršen najveći zločin u toku Drugog svetskog rata, zna se da je u tom zločinu učestvovala većina naroda 1941. godine, i njegove crkve, i njegove elite, zna se da kad je genocid počeo da su hrvatski komunisti bili na strani nacista, zbog sporazuma Hitler-Staljin, to je činjenica“, kategoričan je Antić.

„U Srbu se odigrao i veliki miting pobunjenih Srba 25. srpnja 1990, ne slučajno na dan kad je zakazana sednica Hrvatskog sabora koji će usvojiti amandmane na još važeći Ustav iz 1974. godine. Saborski zastupnici Srpske demokratske stranke Jovana Raškovića nisu želeli u Zagreb, nego su bili najaktivniji tvorci ’Deklaracije o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj‘, koja je prihvaćena aklamacijom na tom mitingu, koji je sam sebe proglasio prvim opštim Srpskim saborom“, piše autor „Večernjeg lista“.

Bombardovanje Knina tokom akcije hrvatske vojske Oluja, 4. avgusta 1995. - Sputnik Srbija
Još ima Srba za koje „hrvatska oluja“ traje

Dokle će sazrevati hrvatska nacija

„Problem tog teksta jeste što to nije neki ekstremistički kupusni list, neka velika ’Hrvatska Hrvatska‘, već je to ’Večernji list‘, jedan od najtiražnijih hrvatskih listova i autor je zaslužio da piše autorski tekst u takvim novinama. To je veliki problem Hrvatske. Postavljam pitanje, dokle će taj nacionalni pubertet da traje? Oni su se 800 godina borili za državu i sad već 80 godina trpimo nacionalni pubertet. Koliko ćemo vekova trpeti to?“, pita Antić. 

Bojkot hrvatske vlasti i opozicije mitinga Milorada Pupovca u Srbu je, zaključak je teksta u „Večernjem listu“, konačno pravi odgovor na istorijske laži.

Milorad Pupovac, čovek koji je na čelu srpskog naroda u Hrvatskoj, prema Antićevom mišljenju smeta svima — od ustaša do bivšeg predsednika Iva Josipovića. 

„Zašto? Pa zato što ima iznad dva odsto podrške. Zato što bi oni hteli da ne postoje ni ta tri poslanika koja predstavljaju Srbe. I uvek će smetati. Ko god da je tu će smetati. Jedino bi verovatno voleli da imaju nekog poluludog i neko strašilo u nekakvoj nakaznoj uniformi koju je kreirao modni kreator Veljko Bulajić, pa da ga onda izvlače kad god imaju neki problem i kažu: ’Evo, taj je kriv‘“, smatra Antić.

Hrvatska zastava - Sputnik Srbija
Hrvatska bilduje domoljublje na Srbiji

U čitavoj priči, sugeriše on, pre svega ozbiljan problem ima EU zato što je vode mali političari koji ne shvataju da je odavno sazrelo vreme za ozbiljne sankcije Hrvatskoj.

„Zato što ne može neko svaki dan da ima registrovan nacionalni incident i da ga neprekidno predstavlja kao bastion evropejstva na Balkanu. Oni to nisu. Oni više nisu problem ni Srbima, ni Srbiji. Tamo je ostao da živi samo onaj ko je spreman to da trpi. Tu neka velika sila mora da stane i izvrši uticaj na falsifikacije i na neiživljene ratne želje“, zaključuje Antić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala