Gradovi u budućnosti postaju države

CC0 / Pixabay / Grad
Grad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradovi bi u budućnosti mogli da zamene države koje su se pokazale kao neefikasne u rešavanju problema, ocenjuju analitički portali.
Čovek koristi mobilni telefon da bi očitao kod za pametnu nalepnicu na autobuskom stajalištu u Santanderu. Pametna nalepnica pruža informacije o redu vožnje gradskog prevoza - Sputnik Srbija
Putinovi gradovi budućnosti: Ne treba vam ništa osim pametnog telefona

Kako se navodi, vidljiva je sve veća važnost velikih gradova — megalopolisa kao političkih i socio-ekonomskih faktora na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Njujork, London, Peking, Šangaj, Moskva, Tokio, Nju Delhi postali su sami sebi dovoljni.

Gradovi postaju politička i ekonomska središta moći. Bruto domaći proizvod savezne države Njujork veći je od španskog ili južnokorejskog BDP-a. Čak i kad bi postali samostalne države — bili bi i te kako održivi i funkcionalni.

I druge celine, manje od država ili saveza, efikasnije su i ekonomski održivije.

Na primer, brazilska savezna država Sao Paolo bogatija je od Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Bolivije zajedno. Vlasti megalopolisa pokazale su se mnogo efikasnijim oblikom vlasti sa najmanjom administracijom, ali i najvećom realizacijom.

 

SRNA

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala