Država pomaže „Goši”, čeka se odluka o štrajku

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICVlada Republike Srbije
Vlada Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici radnika „Goše” iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede postigli su dogovor da država reprogramira dugove PIO fondu i Fondu za razvoj i da pomogne fabrici da obezbedi poslove sa Železarom u Smederevu i preko SDPR-a sa Irancima, prenosi RTS.
Rudar - Sputnik Srbija
Samo država može da spreči nove „Goše“

I investitori i turisti i ostali putnici na nekoliko deonica u Srbiji ovog leta se mimoilaze s putarima. Iako im to možda ne prija, neophodno je da bi radovi bili završeni u roku.

Radnici su trenutno na sastanku sa direktorom fabrike u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i ako postignu dogovor o isplati dela duga radnicima za zarade, sutra bi mogao da bude prekinut štrajk i ponovo krene proizvodnja.

Četiri člana Štrajkačkog odbora „Goše“ su u subotu zamrzli štrajk glađu.

Radnici „Goše“ su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U „Goši“ ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika. Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara. Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

„Gošu“ je privatizovala 2007. godine slovačka firma ZZOS „Trnava“, a sadašnji vlasnik je „Lisnart holdings limitid“ sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku koji je preprodao „Gošu“ jednom od svojih preduzeća.

 

Pročitajte još:

Talas štrajkova u Srbiji: Ko kome lomi kičmu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala