Nemačka predložila proširenje sankcija Rusiji zbog „Simensa“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaCentralna filijala kompanije Simens u Moskvi
Centralna filijala kompanije Simens u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je predložila da se prošire sankcije Rusiji zbog „Simensovih“ turbina koje su isporučene Krimu, prenela je agencija Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.
Sedište kompanije Simens u Minhenu - Sputnik Srbija
„Simens“ prekida isporuku energetske opreme ruskim kompanijama

Agencija navodi da je Berlin predložio da se na sankcioni spisak dodaju tri-četiri ruska državljanina i organizacije. Evropska unija mogla bi da razmotri nova ograničenja u sredu. Prema rečima diplomatskog izvora, na spisak sankcija mogli bi biti uključeni zaposleni u Ministarstvu energetike i ruska kompanija koja je prevozila turbine.

Kompanija „Simens“ odbila je da komentariše ove informacije.

Juče je list „Bild am zontag“, pozivajući se na predstavnika nemačkog Ministarstva spoljnih poslova napisao da će se situacija sa turbinama dovesti do pogoršanja odnosa dve zemlje.

O sankcijama zbog „Simensa“

Kremlj neće komentarisati medijske izveštaje o mogućem proširenju evropskih sankcija Rusiji u vezi sa situacijom oko „Simensovih“ turbina, rekao je Peskov. 

„Ne smatramo da je moguće komentarisati saopštenja Rojtersa koje se ne poziva ni na kakve posebne izvore. Često su se slični izveštaji pokazivali kao lažni. Zbog toga ne smatramo da je moguće da se to komentariše“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje o stavu Kremlja u vezi sa medijskim izveštajima o planovima EU da proširi sankcije Rusiji u vezi sa situacijom oko „Simensovih“ turbina.

Nemački koncern „Simens“ saopštio je ranije da su sve četiri njegove turbine koje su bile namenjene za projekat u Tamanju isporučene na Krim nezakonito. Zbog toga je kompanija predložila da se ugovor anulira, a turbine otkupe. „Simens“ namerava i da prekine sporazum sa ruskim kompanijama i obustavi isporuke po ugovorima koji su na snazi u firmama koje kontroliše država.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala