Kako je Kongres namignuo Putinu i ošamario Trampa

© Fotolia / PozdeevvsAmerički Kongres
Američki Kongres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrt zakona o antiruskim sankcijama koji će se na dnevnom redu američkog Kongresa naći sutra predstavlja jasan signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kako će se kretati politika SAD, dok je za američkog predsednika svojevrstan šamar, budući da će Beloj kući nakon uvođenja novih mera biti vezane i ruke i noge, piše nemački list „Velt“.

Naime, Kongres je pripremio novi paket antiruskih sankcija kao odgovor na „agresiju Rusije“ protiv Ukrajine, ali i za navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD. Dogovor je pao između Senata i Predstavničkog doma SAD.

Kremlj - Sputnik Srbija
Zapad strepi: Ovaj put Moskva sprema neočekivan odgovor na sankcije

Međutim, kompromis koji je postignut na nivou obe partije, Demokratske i Republikanske, onemogućiće Trampu da u nekom trenutku ukine sankcije Rusiji bez odobrenja Kongresa. 

Nemački list ocenjuje da sutrašnje glasanje povodom tog zakona predstavlja svojevrsni šamar Trampu i njegovoj politici zbližavanja sa Rusijom.

Ujedno, to označava i da mu isti ti republikanci, koji su dosad podržavali Trampa, više ne veruju, dodaje „Velt“.

„Novi zakon o sankcijama je prvi višepartijski projekat u Kongresu SAD od momenta stupanja Trampa na vlast i trenutno deluje kao njegova najveća muka. Šef Bele kuće je primoran ili da odustane od politike zbližavanja sa Rusijom ili da povuče veto, što bi ujedno moglo i da uruši i tako već labilnu američku vladu“, navodi list.

Na taj način je Tramp primio još jedan autogol, a po svemu sudeći, Tramp će za njega morati da okrivi samog sebe, s obzirom na to da ga je sopstvena naivnost u pokušajima da uspostavi odnose sa Rusijom dovela do toga, zaključuje se u članku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala