Ovo jedu samo Rusi: Sladoled „nafta“

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaDan sladoleda u Rusiji
Dan sladoleda u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za razliku od mnogih drugih zemalja gde je sladoled poslastica relativno novijeg datuma, odnosno s pojavom zamrzivača, za Rusiju se može reći da je ovo „domaći specijalitet“. Rusi ga jedu i zimi, po debelom minusu.
Maslenica - Sputnik Srbija
Cela Rusija jede palačinke (video, foto)

Ruske domaćice su još pre nekoliko vekova spremale ukusni slatkiš od mladog sira, pavlake i jaja — sve to dobro umutivši. Smesa se hladila na prirodan način na „ciči zimi“, a posle bi se služila sa medom i začinima poput cimeta ili muskatnog oraščića.

Danas se, prema statističkim podacima, u Rusiji proizvede oko četiristo tona sladoleda godišnje. Uprkos raznim promenama u društvu i na tržištu uopšte, sladoled je i pored mnoštva različitih noviteta i dalje ostao popularna poslastica. 

Ruski proizvođači nude veoma širok izbor najrazličitijih vrsta sladoleda, a u sovjetsko vreme bile su omiljene dve vrste: „plombir“ i „eskimo“.

„Plombir“ navodno potiče iz francuskog grada Plombje le Ban. Radi se o francuskom mlečnom sladoledu koji je originalno bio pripreman od slatke pavlake i jaja. Naknadno se mogu dodavati ekstrakt vanile, strugani badem, čokolada, suvo voće. Ovaj sladoled se industrijski masovno pravio i vrlo rado konzumirao u sovjetsko vreme, a popularan je u Rusiji i danas.

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaGlumica i režiser Renata Litvinova sa sladoledom
Glumica i režiser Renata Litvinova sa sladoledom - Sputnik Srbija
Glumica i režiser Renata Litvinova sa sladoledom

Što se tiče sladoleda „eskimo“, on najviše podseća na sladoled kojeg se mnogi od nas sećaju iz detinjstva pod sličnim nazivom „sneško“. I „eskimo“ je navodno nastao u Francuskoj. I ovde se radi o mlečnom sladoledu koji se hladio u kalupima sve sa štapićem, na kojem bi potom stajao. Pre služenja, ovaj sladoled su umakali u čokoladnu glazuru. Ime je, opet navodno, dobio u jednom od pariskih bioskopa u vreme kada se davao film o Eskimima. Industrijska proizvodnja ove poslastice počinje 1935. godine. Tokom Drugog svetskog rata, proizvodnja je bila obustavljena, ali već 1947. godine i obnovljena.

Na savremenom ruskom tržištu sladoleda može se naći sve što vam duša ište: od mlečnih do onih koji su napravljeni na bazi voćnog soka, takozvani sorbei ili šerbeti. Takođe, novina su i sladoledi sa dodatkom probiotika, smanjenim sadržajem masnoće i šećera.

Ima i novih, neobičnih ukusa: sa slaninom, sa šišarkama, s tikvom i začinima, pa sa čilijem i sa alkoholnim koktelima, prženi sladoled. Takođe sladoled „nafta“ ne izlazi iz mode već nekoliko sezona.

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaDan sladoleda u Gumu
Dan sladoleda u Gumu - Sputnik Srbija
Dan sladoleda u Gumu

Sladoled je jedan je od omiljenih slatkiša i predsednika Vladimira Putina. Najviše, kažu, voli „plombir“ i voćni. Ruski sladoled proslavio se i u Kini. Naime, pred samit G20 septembra prošle godine u Kini ruski predsednik je poklonio kineskom lideru Si Đinpingu kutiju ruskog sladoleda. Vešti Kinezi odmah su od toga napravili brend i počeli da prodaju sladoled sa Putinovim likom.

U ruskoj prestonici danas počinje tematski festival „Moskovsko leto. Cvetni džem“ i trajaće do 6. avgusta. Iz samog naziva jasno je da se radi o prazniku slatkiša i cveća.

Na više od 40 različitih mesta po celom gradu, cvećem ukrašeni kiosci biće mesta gde će se prodavati sladoled i razne vrste džema iz cele Rusije. Ovaj 22. jul je rezervisan kao dan posebno posvećen sladoledu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala