Tramp prekida naoružavanje sirijske opozicije

© REUTERS / Carlos BarriaPredsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući u Vašingtonu
Predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da prekine program Centralne obaveštajne agencije (CIA) za naoružavanje i vojnu obuku sirijske opozicije, piše list „Vašington post“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.
Zastave SAD - Sputnik Srbija
Amerika želi da dâ šansu saradnji sa Rusijom

Program je aktivan od 2013. godine i njen cilj je bio da se izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara el Asada kako bi se osigurao njegov odlazak sa vlasti. Istovremeno, ovaj program je kritikovan u SAD zbog neefikasnosti.

Prema podacima izvora, Tramp je doneo odluku da prekine program obuke u junu nakon sastanka sa direktorom CIA Majkom Pompeom i svojim savetnikom za nacionalnu bezbednost Herbertom Makmasterom. CIA i Bela kuća odbili su da komentarišu izjave izvora.

List navodi da će paralelni program Pentagona za obuku sirijskih snaga za borbu protiv DAEŠ-a biti nastavljen.

Izvori novina smatraju da ovaj potez predstavlja izlaženje u susret Rusiji koja podržava aktuelnu vladu Sirije, ali smatraju da prekid programa nije bio uslov na pregovorima sa Rusijom o prekidu vatre u nekoliko oblasti Sirije. Tumačenje odluke kao ustupak Rusiji izazvao je kritičke komentare jednog broja američkih stručnjaka.

Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
SAD: Nadamo se proširivanju zone režima prekida vatre

Konkretno, Čarls Lister sa Instituta za Bliski istok u Vašingtonu izjavio je da je Amerika „upala u rusku zamku“, a jedan od sadašnjih zaposlenih u administraciji je priznao da je „Putin pobedio u Siriji“.

List navodi da će na ukidanje programa biti potrebno nekoliko meseci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala