Amerika želi da dâ šansu saradnji sa Rusijom

© AFP 2023 / SAUL LOEBZastave SAD
Zastave SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća razmatra mogućnost vraćanja ruske diplomatske imovine, saopštio je zamenik pomoćnika predsednik SAD Sebastijan Gorka.
Ambasada SAD u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija proteruje 30 američkih diplomata?

„Jer mi želimo da damo šansu saradnji (sa Rusijom)“, objasnio je Gorka poziciju Bele kuće u intervjuu Si-En-Enu.

„Stvar je u tome što mi možemo i da nemamo zajedničku filozofiju, zajednički pogled državnika na svet, jer je stvar u tome što postoje pitanja koja izazivaju opšte nezadovoljstvo“, dodao je predstavnik administracije.

Kao primer pitanja gde se može uspešno sarađivati, Gorka je naveo Siriju.

„Ne zaboravite da je više od 400.000 ljudi ubijeno u Siriji. To je užasno. Ali ako vidimo dobro volju koja dolazi iz Kremlja u takvim stvarima kao što je primirje, možda postoji šansa da Reks Tilerson odluči da do toga (vraćanje diplomatske imovine) dođe. To će predstavljati poboljšanje odnosa između prestonica naših država“, rekao je Gorka.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, zbog „mešanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji“.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. „seoskim vikendicama“ stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i Ambasade Rusije u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina. Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala