Čepurin: Izvoz srpskog agrara u Rusiju povećan dva puta

© Sputnik / Aleksandar ČepurinAmbasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu je danas otvoren Poljoprivredni klub, a tom prilikom ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da je u poslednjih pet godina uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju dvostruko smanjen, ali je uvoz iz Srbije u Rusiju u istom periodu povećan skoro dva puta.

Na otvaranju Poljoprivrednog kluba u Beogradu, Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da će ovaj, kao i drugi klubovi koji će biti otvoreni širom Srbije, biti mesto na kojem će se okupljati proizvođači, udruženja i eksperti iz poljoprivrede, kako bi razmenjivali iskustva i savremena znanja.

„Bitno je da se pronađu takve oblasti u poljoprivredi u Srbiji koje će omogućiti izvoz u Rusiju. Pre pet godina, izvoz u Rusiju iz Srbije je iznosio 156 miliona dolara, a protekle godine taj iznos je došao do 289 miliona dolara“, kazao je Čepurin.

GMO paradajz - Sputnik Srbija
Brisel nas truje i GMO „šargarepom“

On je rekao da je Rusija ogromno tržište, čistih i nezagađenih površina i da je Rusija zbog nezagađenog agrara i u Srbiji zainteresovana za uvoz naših organskih proizvoda.

Takođe, Čepurin je rekao da je Rusija zainteresovana za sektor semenarstva u Srbiji, koji bi u narednim godinama mogao vredeti nekoliko stotina miliona evra.

„Isto, zainteresovani smo da nađemo mogućnost za zajedničku proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, kao i da se radi zajedno na projektima semenarstva“, rekao je Čepurin.

On je naglasio da je ruska strana zainteresovana za srpske proizvode kao što su jabuke, maline, vino, te objasnio da je Rusija nekada bila veliki uvoznik, a da će u narednim godinama odnos uvoza i izvoza u toj zemlji biti izjednačen, a to je ilustrovao brojkama da će u narednom periodu uvoz biti oko 30 milijardi dolara, isto kao i izvoz.

„I želeli bismo da Srbija ima udeo u tim uvezenim proizvodima“, kazao je on.

Poljoprivreda - Sputnik Srbija
Može li izvoz u Rusiju da postane državni projekat?

Ministar Nedimović je naglasio da je Srbija u proteklih deset godina izvezla 15 puta više voća u Rusiju u odnosu na 2006. godinu.

„Otvaranjem ovog Kluba, projektom Ruske federacije i UNDP-a, stvorićemo uslove za istraživanje tržišta i videti šta je to što može da se plasira u Rusiju“, kazao je Nedimović.

On je rekao da će u narednom periodu u prostorijama novootvorenog kluba biti predstavljen i novi zakon o zemljištu.

Aleksandar Averičenkov iz Programa za razvoj UNDP-a kazao je da je otvaranje ovog kluba samo početak trogodišnjeg projekta koji će trajati do 2019. godine, a iznos sredstava namenjenih za realizaciju budućih projekata će iznositi milion i po dolara.

Centralna kancelarija Poljoprivrednog kluba realizovana je u okviru Sektora za Ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz finansijsku pomoć Ruske Federacije i Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija.

 

Tanjug 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala