SAD: Testirano lasersko oružje — 50.000 puta brže od interkontinentalne rakete (video)

© AFP 2023 / US NAVY / JOHN F. WILLIAMSLaserski sistem na brodu "Pons" američke mornarice
Laserski sistem na brodu Pons američke mornarice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka mornarica testirala je sistem laserskog oružja (LaVS) u Persijskom zalivu, izveštavaju mediji u utorak.

Kako prenosi Si-En-En, laserski sistem koji je sposoban da se kreće brzinom svetlosti i 50.000 puta je brži od interkontinentalne balističke rakete, postavljen je na transportni brod „Pons“.

„Preciznije je od metka… Nije u pitanju nišanski sistem oružja kao neka druga oružja koja imamo u vojsci koje je dobro samo protiv vazdušnih kontakata, ili je samo dobro protiv površinskih meta, ili je samo dobro protiv zemaljskih ciljeva — u ovom slučaju ovo je vrlo svestrano oružje. Može se koristiti protiv različitih meta“, rekao je Kristofer Velst, kapetan broda, prenosi Si-En-En.

Testovi su izvedeni uz pomoć bespilotne letelice koja je služila kao meta, dok je tim fokusirao sistem na njega i pucao i uništilo letelicu zagrevanjem do temperature od nekoliko hiljada stepeni, precizirali su mediji.

Laser - Sputnik Srbija
Lasersko oružje — Rusija, SAD i Kina najavljuju novi vid ratovanja

Poručnik Kejl Hjuz, oficir za sistem laserskog oružja, izjavio je da ovaj sistem radi u nevidljivom delu elektromagnetnog spektra, apsolutno je bezvučan i „neverovatno efikasan u onome što radi“.

Takođe se navodi da je za funkcionisanje laserskog oružja potrebna samo određena količina električne energije, dobijene iz malog generatora. Sistemom rukovodi troje ljudi, a Hjuz procenjuje da su troškovi upotrebe oružja jedan dolar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala