Štrajk nastavljen u „Fijatu“, sindikati podeljeni

© AP Photo / Darko VojinovicFijat Kragujevac
Fijat Kragujevac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radnici u kragujevačkoj fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbije“, iako podeljeni oko toga da li treba zamrznuti štrajk kako bi mogli da počnu pregovori sa poslovodstvom kompanije, danas su nastavili štrajk .

Predstavnici sindikata su, kako Tanjug saznaje, podeljeni oko toga da li treba prekinuti štrajk, a neizvesno je i da li će se o toj odluci radnici uopšte izjašnjavati.

 

Fabrika Fijat u Kragujevcu - Sputnik Srbija
Đavo odneo šalu: Fijat iz Srbije — Kragujevac u provaliju

Predsednik sindikata Nezavisnost u „Fijatu“ Zoran Stanić je rekao Tanjugu da će predsednik Štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata u „Fijatu“ Zoran Marković najverovatnije danas proglasiti kraj štrajka.

Marković danas, kao ni prethodnih dana, nije odgovarao na pozive novinara Tanjuga.

Stanić, koji se zalaže za nastavak štrajka, pa ga je zbog toga, kako tvrdi Marković, jutros izbacio iz Štrajkačkog odbora, upozorava:

„Ako Marković kao predsednik Štrajkačkog odbora proglasi obustavu štrajka, to će značiti da će radnici koji to ne prihvate biti sankcionisani“, objašnjava on i dodaje da je Nezavisnost za nastavak štrajka upravo zbog toga što, kako kaže, nisu dobili nikakve garancije.

Prema njegovim rečima, dve trećine radnika prve smene je juče bilo za prekid štrajka, a druga smena je bila protiv.

Fijat Srbija - Sputnik Srbija
O ovome se ćuti: Zašto srpski „Fijat“ kao „investicija veka“ vozi ka provaliji

Radnici su u štrajku više od deset dana, a premijerka Ana Brnabić se u međuvremenu i lično angažovala da dođe do njegovog prekida.

Marković je u sredu predložio da se danas organizuje izjašnjavanje radnika, odnosno referendum, i da se donese odluka da li će štrajk biti nastavljen.

Više od 2.000 štrajkača u „Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

Brnabićeva je inicirala pregovore i juče je održan sastanak sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Vladi Srbije.

Ranije je najavljeno da će na pregovore, ako ih bude, doći i direktor „Fijata“ Alfredo Altavila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala