Vučić: EU da kaže u kom roku je zainteresovana za članstvo Srbije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju ključno da Evropska unija odgovori da li je zainteresovana za članstvo Srbije i u kom roku.

Vučić je u intervjuu italijanskoj agenciji „Ansa“ rekao da je to za Srbiju ključno pitanje i da ne želi više da sluša obećanja.

„To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više da slušamo obećanja i odugovlačenja. Želimo da znamo da je Evropa zaista zainteresovana za nas i u kom roku“, rekao je Vučić.

Zastave EU i Srbije - Sputnik Srbija
Srbija kao guska u magli — EU kao muva bez glave

Predsednik je ocenio da je Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu veoma važan jer će zemlje regiona na njemu prvi put imati „konkretne aktivnosti sa opipljivim rezultatima“.

Za Srbiju su, kako je istakao, posebno važni infrastrukturni projekti, počevši od auto-puta Niš—Priština.

„To je projekat od temeljne važnosti, koji ima ne samo ekonomski već i politički značaj za odnose između Srba i Albanaca, dva najmnogobrojnija naroda na Zapadnom Balkanu“.

„Kada se grade putevi, nema se vremena za gledanje u prošlost“, dodao je predsednik Srbije.

Za Vučića u Trstu će u prvom planu biti stvaranje regionalne transportne zajednice, a govoriće se, kako ističe, i o uspostavljanju „regionalne ekonomske zone“.

Kinez, radnik - Sputnik Srbija
Srbija — otvorena vrata Kine u EU

„A veoma je važno što će se o svemu tome razgovarati u prisustvu Angele Merkel, Emanuela Makrona i Paola Đentilonija“, istakao je Vučić.

Vučić je za „Ansu“ ponovio da je u Srebrenici počinjen užasan zločin koji se ne sme nikada više ponoviti i za koji počinioci moraju da odgovaraju.

Istovremeno, dodaje predsednik Srbije, „važno je gledati u budućnost i graditi mir i stabilnost zajedno sa Bošnjacima“.

„Ne vredi se stalno vraćati na prošlost, moramo da mislimo na ono što je pred nama i šta moramo da uradimo u godinama koje dolaze. Kada budemo imali bolje veze, bolje puteve i mostove, odnosi među našim narodima će sigurno biti bolji“, rekao je Vučić.

Važno je da stvari ne stavljamo pod tepih. - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Centar u Nišu veliko opterećenje, nije nam lako! (video)

Predsednik je rekao da je jedan od projekata na stolu Samita u Trstu i auto-put između Beograda i Sarajeva.

„To su konkretne stvari, a kada ih realizujemo, kada budemo razmišljali kako da poboljšamo standard života i da obezbedimo više radnih mesta za mlade, niko više neće misliti na prošlost“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala