Planovi B i C — EU gubi vreme u Turskoj

© AP Photo / Burhan ÖzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska smatrati „utešnim“ ukoliko EU kaže da ta zemlja ne može da bude primljena u članstvo, kao i da je Turska sposobna da „stoji na sopstvenim nogama“.

Erdogan je u intervjuu za Bi-Bi-Si demantovao da je u toj zemlji uhapšeno 150 novinara i naveo da su svega dve osobe sa novinarskim legitimacijama u zatvoru.

Kako se navodi, ta njegova tvrdnja dolazi u momentu kada je direktoru lokalne organizacije Amnesti internešenel i još devet osoba produžen pritvor, a oni su optuženi da su članovi „naoružane terorističke organizacije“, iako nije navedeno tačno koje.

Turski tok - Sputnik Srbija
Britance „žulja“ Turski tok

Oko 160 medija je zatvoreno, a 2.500 medijskih radnika otpušteno, a prema Odboru za zaštitu novinara, Turska je najveći tamničar novinara na svetu, navodi Bi-Bi-Si. Sve to predsednik Erdogan osporava.

„Vidite, vi sada govorite više od mene — imate više slobode od mene. Trenutno mi ne dajete pravo na slobodu. Radite intervju sa mnom, ali mi ne dajete priliku da govorim. Niko ovde nije uhapšen zbog novinarstva, moramo da objavimo to. Opozicioni novinari pišu dosta uvredljivih tekstova o meni. To su radili i nedavno, tokom marša (završenog u nedelju). Ti uvredljivi članci su još tu. Osobe u zatvoru nemaju zvanje novinara. Neki od njih su sarađivali sa terorističkim organizacijama, neki su uhapšeni zbog posedovanja vatrenog oružja, neki zbog uništavanja i pljačke bankomata“, rekao je Erdogan.

Govoreći o članovima novinarskog sindikata koji su na nedavno održanom protestu uzvikivali „Dosta“, Erdogan je rekao da su nosili novinarske oznake, ali da to nisu bile zvanične novinarske legitimacije.

„Broj uhapšenih novinara nije 170 kao što kažete, to su laži. To stalno ponavljamo“, rekao je Erdogan.

Nije Turska Hrvatska ili Srbija

Govoreći o opoziciji u Turskoj, Erdogan je rekao da su se oni infiltrirali u pravosuđe, vojsku, policiju i medije.

„Na taj način su organizovali i pokušali da izvedu puč. Radiće zajedno na rušenju države, a onda će tražiti utočište kao novinari kako bi se spasli. To nije prihvatljivo. Ne bojimo se tvrdnji i pisanja o tome“, rekao je Erdogan.

Hapšenje novinara povećalo je uzbunu na međunarodnom nivou i pojačalo strahove da je sloboda izražavanja potisnuta pod Erdoganom.

Ta zabrinutost otežava kandidaturu zemlje za članstvo u EU, a Erdogan optužuje Uniju da „gubi vreme Turskoj“.

„Mi smo lojalni našem svetu. Ukoliko EU otvoreno kaže: ’Ne možemo da primimo Tursku u EU‘, to je za nas olakšavajuća okolnost. U tom slučaju, pokrenućemo naš plan B i C. EU nam nije neophodna… Opušteni smo“.

Prema njegovim rečima, većina građana Turske i ne želi EU.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala