Putin i Tramp razgovarali o razmeštanju policijske misije u Donbasu

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i SAD razgovarali su o mogućem raspoređivanju policijske misije u Donbasu, Vladimir Putin rekao je svom američkom kolegi da je to moguće samo uz saglasnost Kijeva i samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Generalni sekretar UN Antonio Gutjereš - Sputnik Srbija
Ukrajinska kriza se rešava kroz „Normandijsku četvorku“

„Što se tiče razmeštanja nekih misija u Donbasu, ta tema se već pokretala. Predsednik Putin uvek ističe da je razmeštanje bilo kakvih misija moguće samo uz saglasnost suprotstavljenih strana. U ovom slučaju suprotstavljene strane su oružane snage Ukrajine, to jest Kijev, i predstavnici republika DNR i LNR“, objasnio je on.

Peskov rekao je dodao da je teško razmatrati ovo pitanje bez međusobnog kontakta strana u sukobu.

Putin i Tramp ništa jedan drugom nisu obećali

Vreme će pokazati da li će biti formirana radna grupa za sajber-bezbednost između Rusije i SAD, ali predsednici Rusije i SAD o tom pitanju jedan drugom ništa nisu obećali. Samo je ustanovljena spremnost za zajednički rad u tom pravcu, izjavio je portparol Kremlja.

Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija
Tramp već sumnja u dogovor sa Putinom

„Zaista su razgovarali o mogućnosti formiranja takve grupe. Da li će ona biti formirana ili ne — pokazaće vreme. Ali šefovi država su govorili o mogućnosti. Štaviše, znate da je predsednik dao potrebne garancije i objašnjenja predsedniku Trampu da svi navodi o mešanju nekih zvaničnih ruskih institucija u sajber-napade tokom predizborne kampanje u SAD predstavljaju čistu izmišljotinu i neistinu. I u tom kontekstu je rečeno da je saradnja najbolji oblik borbe protiv sajber-terorizma“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara o Trampovoj poruci na Tviteru.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp na svom nalogu na Tviteru napisao da činjenica da su on i Putin razmatrali formiranje radne grupe za pitanja sajber-bezbednosti, „ne znači da to može i da se desi“.

Portparol predsednika rekao je da su se predsednici Rusije i SAD dogovorili da će raditi na stvaranju radne grupe za pitanja o sajber-bezbednosti.

Internet bezbednost - Sputnik Srbija
Predlog za saradnju o sajber-bezbednosti ne znači da će odmah proraditi radna grupa

„Niko nikome ništa nije obećao. Zapravo je konstatovana spremnost da se radi u tom pravcu“,  dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li Trampova izjava može da utiče na Putinovo poverenje, Peskov je rekao: „A zašto bi to moralo ikako da utiče (na Putinovo poverenje u Trampa)? Ne može da utiče“.

Kijev koristi pseudorusku pretnju za manipulaciju u Evropi

Predsednik Rusije je, govoreći o rusofobiji kao jedinoj robi koja je Ukrajini ostala, imao u vidu potenciranje rusofobičnih osećanja i iskorišćavanje pseudoruske pretnje kao osnovne poluge za manipulisanje evropskim političarima od strane kijevskih vlasti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Tramp pokušao da isprovocira Putina sugestivnim pitanjima (video)

„Što se tiče rusofobije kao jedine robe koju sada guraju aktuelne vlasti u Kijevu, o čemu je govorio predsednik, to je značilo forsiranje same rusofobije i iskorišćavanje pseudoruske pretnje, kao glavne poluge za pritisak i manipulaciju evropskim političarima“, odgovorio je Peskov na pitanje šta je predsednik podrazumevao pod rusofobijom.

Na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Hamburgu Putin je rekao da je Kijevu ostala samo jedna roba kojom trguje — rusofobija i tema podele sa Rusijom, izražavajući nadu da će se to nekada završiti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala