Dodik: Tajne službe BiH prisluškuju državni vrh Srbije

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je gost redakcije Sputnjika
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je gost redakcije Sputnjika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obaveštajnim strukturama u BiH dat nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije, te da veruje da je isti slučaj i sa Hrvatskom.
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Srbi i Srpska nemaju nikakve koristi od BiH

Dodik je u intervjuu za zagrebački „Večernji list“ rekao da su to ozbiljne stvari i da Obaveštajno-bezbednosna agencija nadzire i poslanike u BiH.

„Naravno da to (predsedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nikol) Špiriću ne mogu da naprave i zato traže njegovu smenu. Zato se sada otvara i pitanje šta rade Hrvati u toj komisiji. Hoćete li da vam upakuju spletku oko Dragana Čovića? Zna se kako se to ovde radi“, istakao je Dodik.

Predsednik RS je rekao i da su dve najnepoželjnije osobe u politici BiH on i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović i da bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović želi da ih se reši.

„Nema ništa gore za jednu zemlju, posebno za ovakvu kao što je BiH, da njome upravlja tajna policija, a to se već događa jer Obaveštajno-bezbednosna služba (OBA) BiH funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje“, naveo je Dodik.

OBA, naveo je Dodik, nije naša služba.

Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica - Sputnik Srbija
Hoće li 11. jul biti simboličan kraj Bosne

„To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo“, poručio je Dodik.

Govoreći o odnosima Beograda i Zagreba, Dodik kaže ih treba popraviti, jer Hrvati i Srbi nose teško breme istorije.

„To se ne može zanemariti u našim međusobnim odnosima. Ali su se i okolnosti promenile u poslednjih 20-ak godina. Hrvati su dobili vlastitu državu, Srbi su dobili svoje dve države — Srbiju i Republiku Srpsku", ocenio je Dodik.

On je naglasio da u BiH nije moguća asimilacija i da nema ništa od „bosanštine“.

„Ja, pre svega, želim da živim u slobodi. Moja sloboda podrazumeva identifikaciju s narodom kojem pripadam. Ne znam zašto to nekom smeta. Neću nikada biti Bosanac. Ne identifikujem se sa tom rečju ni kao geografskim pojmom, a kamoli nacionalnim. U Hercegovini je to malo drugačije, koliko znam, ali u Bosni to ne dolazi u obzir. Za mene je ponižavajuće da me neko zove Bosancem. Neću to nikada biti“, istakao je Dodik.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala