Žene terorista DAEŠ-a prvi put pred kamerama

© Sputnik / Nazek MohammedŽena teroriste DAEŠ-a
Žena teroriste DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi snimak žena terorista DAEŠ-a u Mosulu agencija Sputnjik je dobila od federalne policije Iraka. Tri žene su posle evakuacije iz Mosula pred kamerama odgovarale na pitanja policijaca.
Borci kurdske pešmerge - Sputnik Srbija
Snajperski duel: Žene protiv terorista (video)

Prva žena je pred kamerama ispričala da ju je stric naterao da se uda za teroristu. Njemu je obećano unapređenje u ovoj terorističkoj organizaciji, kojoj je pripadao. Ubijen je pre dve godine, a sudbina njenog muža je nepoznata. Ostala je sama sa kćerkicom od 13 meseci. Žena je pokušala da se poveže sa ujacima koji služe u iračkoj državnoj vojsci, ali su joj muž i njegovi saborci pretili smrću.

Dok je pokušavala da kontaktira sa svojim ujacima, uhvatio ju je muž. Bio je besan i urlao je: „Pokušavaš da odaš podatke svojim ujacima?!“. Potom joj je polomio SIM karticu.

Ova mlada žena je molila svog muža da napuste Mosul i da se predaju iračkim državnim organima, ali on je to odbio.

Podgorica, Crna Gora - Sputnik Srbija
U Crnu Goru sa ratišta DAEŠ-a vratilo se deset osoba, među njima jedno dete

Kada su drugu ženu pitali da li je udata za teroristu DAEŠ-a, samo je potvrdno klimnula glavom. Potom je dodala da joj je muž ubijen. Otac ove žene je takođe bio pripadnik DAEŠ-a, ali je i on pre nekoliko dana ubijen.

Treća žena je tokom snimanja na rukama ljuljala bebu. Njen muž je navodno ubijen tokom bombardovanja. On se zakleo na vernost terorističkoj organizaciji DAEŠ još 2014. godine, kada su militanti zauzeli Mosul.

Komentarišući navode ovih žena, Šakir Džaudat, šef federalne policije Iraka, izjavio je za Sputnjik da „ove žene, koje su pristale da  pred kamerama odgovaraju na pitanja, očigledno nemaju šta da kriju i može se reći da nisu bile umešane u zločine“. Prema Džaudatovim rečima, svedočenja ovih žena koristiće se kao materijal u istražnim postupcima, a ove žene će do daljeg ostati na slobodi.

Kurdske žene borci - Sputnik Srbija
Bivše seksualne robinje u borbi protiv DAEŠ-a

Prema mišljenju šefa federalne policije Iraka, u skorije vreme se mogu očekivati desetine ili stotine teroristkinja DAEŠ-a, koje će pokušati da kao izbeglice napuste oslobođene teritorije. Žene koje rade u DAEŠ-u najčešće su snajperistkinje ili knjigovođe. Poznato je da su se teroristikinje koje su učestvovale u borbama zverski ophodile prema civilima, posebno prema ženama i deci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala