Sporazum o primirju — prvi korak ka kraju rata

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o primirju u jugozapadnom delu Sirije jeste prvi korak ka sveobuhvatnijem sporazumu o prekidu vatre u zemlji, rekao je portparol Stejt departmenta novinarima.
Putin i Tramp: Četiri dogovora i pozitivna hemija (foto, video)

„Ovo (sporazum o primirju) je važan korak, ali to je prvi korak za sveobuhvatniji i pouzdaniji sporazum o prekidu vatre i deeskalaciji (sukoba) u jugozapadnom delu (Sirije). Ovo je definitivno sveobuhvatniji pristup od prethodnih pokušaja (uspostavljanja primirja u Siriji)“, istakao je on.

Smisao primirja u Siriji je u prekidu nasilja, a ne u davanju prednosti jednoj od strana, rekao je novinarima visoki predstavnik američkog Stejt departmenta.

Tokom telefonskog brifinga novinari su ga pitali za mišljenje o tome da „ukoliko sirijski predsednik Bašar el Asad sebe smatra legitimnim liderom zemlje, zbog čega je pristao na primirje što bi moglo da dovede do jačanja opozicije“.

Diplomata je odgovorio da bi radije „ostavio Asada da govori o sopstvenoj motivaciji“.

Pogled na Damask - Sputnik Srbija
Nova američka strategija o Siriji: Asad ostaje, saradnja sa Rusijom se proširuje

„Smisao primirja nije da se nekome dâ prednost, već prestanak nasilja i stvaranje osnove za političke razgovore o eliminaciji sukoba“, rekao je on.

Prema rečima američkog diplomate, jedan od važnih elemenata postignutog dogovora je to što su Rusija i Sjedinjene Američke Države „uspele da postignu dogovor o karti linija dodira“ sukobljenih strana na jugozapadu Sirije.

On je istakao da će strane morati da se preduzmu dodatne mere u cilju jačanja primirja. „Ovi koraci uključivaće dodatno raspoređivanje posmatrača u regionu“, rekao je diplomata.

Konkretni detalji monitoringa režima primirja biće razrađeni u narednih nekoliko dana, dodao je on.

Američki državni sekretar Reks Tilerson govori na konferenciji za medije u Stejt departmentu - Sputnik Srbija
Tilerson: Ni Melanija nije uspela da razdvoji Putina i Trampa

Govoreći o dogovoru sa Rusijom, zvaničnik je naveo da SAD smatraju da Rusija ozbiljno namerava da realizuje sporazum o prekidu vatre u jugozapadnom delu Sirije.

„Počeli smo razgovore sa njima (Rusijom) pre nekoliko meseci. Shvatamo da oni žele da ozbiljno primenjuju ovaj sporazum“, rekao je američki diplomata.

Visoki zvaničnik rekao je i da sporazum o primirju u jugozapadnoj Siriji nije vezan za astanski proces.

„Astana je odvojen proces, napori koji su danas objavljeni deo su pregovora Rusije i Jordana i nisu bili deo astanskog procesa u kojem su SAD posmatrač, a ne učesnik“, istakao je on.

Dva američka aviona F-18 Super hornet tokom vojne kampanje u Siriji - Sputnik Srbija
Dok je ceo svet pratio susret Putina i Trampa, u Siriji se desio preokret

Govoreći o teroristima u Siriji, predstavnik Stejt departmenta rekao je da SAD ne isključuju mogućnost da će terorističke grupe pokušavati da prekrše sporazum o deeskalaciji na jugozapadu Sirije.

„Ne isključujemo mogućnost da će ekstremističke grupe pod kontrolom Al Kaide ili DAEŠ-a pokušati da pokvare ovaj sporazum“, naglasio je on.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je juče da su Rusija i SAD spremne da proglase prekid vatre u jugozapadnoj Siriji počevši od 9. jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala