Nova američka strategija o Siriji: Asad ostaje, saradnja sa Rusijom se proširuje

© REUTERS / Omar SanadikiPogled na Damask
Pogled na Damask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća je usvojila novu strategiju o Siriji koja ne podrazumeva uklanjanje sa vlasti predsednika Bašara el Asada i predviđa bližu saradnju sa Rusijom, između ostalog i u vojnoj oblasti, prenosi list „Dejli bist“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji i Kongresu.
Demokratske snage Sirije u blizini reke Eufrat, severno od Rake u Siriji - Sputnik Srbija
Dogovor na pomolu: Uskoro zone deeskalacije u Siriji

Zvaničnik u administraciji potvrdio je za novine da prema novom planu SAD neće biti protiv predloga Rusije i njenih partnera o zonama deeskalacije u Siriji i patroliranja ruske vojske u nekim okruzima u zemlji.

Prema pisanju tog lista, konkretno se govori o Alepu koje su pripadnici vojske Sirije oslobodili od militanata uz podršku Rusije. Istovremeno, „Dejli bist“ piše da SAD ne nameravaju da predaju sirijskim vlastima delove zemlje koje su američki saveznici oduzeli od terorističke grupe DAEŠ. Pretpostavlja se da će odgovornost za kontrolu tih oblasti biti poverena formacijama koje zavise od Vašingtona, kao što su Sirijske demokratske snage (SDF).

Ovim člankom potvrđuje se informacija koja se ranije pojavila u medijima o privatnom razgovoru američkog državnog sekretara Reksa Tilersona sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem, u kojem je državni sekretar rekao da sudbina predsednika Asada zavisi od stava Rusije.

U članku se ističe da Tilersonov stav odražava priznanje političke pobede koju je sirijska vlada, uz podršku Rusije i Irana, postigla tokom oružanog sukoba u zemlji koji traje više od šest godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala