Ofsajd u Zalivu: Da li će Katar izgubiti Mundijal

© AFP 2023 / KARIM JAAFARMeđunarodni stadion Kalifa u Dohi, Katar.
Međunarodni stadion Kalifa u Dohi, Katar. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Diplomatska kriza u Persijskom zalivu mogla bi da se prelije i u svet fudbala zato što Katar rizikuje da izgubi pravo da organizuje FIFA Svetsko prvenstvo 2022.

Kako tenzije u Zalivu rastu, Katar sve više rizikuje da izgubi pravo da organizuje Mundijal 2022, usled blokade koje su mu nametnuli Saudijska Arabija i njeni saveznici.

Neboderi u jednoj od centralnih ulica glavnog grada Katara, Dohi. - Sputnik Srbija
Nemački obaveštajci pomažu u istrazi protiv Katara

Novinar, dobitnik „Orvelove nagrade“ i profesor univerziteta u Džordžtaunu Anatol Liven rekao je za RIA Novosti da nestašica građevinskog materijala izazvana blokadom može predstavljati ozbiljan udarac naporima Katara da izgradi infrastrukturu neophodnu za održavanje prvenstva.

„Iran i Turska energično podržavaju Katar kako bi zemlja dobila preko potrebnu hranu. Međutim, oni ne mogu da obezbede isporuku građevinskog materijala za sektor koji se već našao u problemima. To bi moglo da izazove ozbiljne probleme u Kataru ukoliko bi to dovelo do preseljenja svetskog prvenstva u neku drugu zemlju, imajući u vidu koliko je Katar već uložio u ovu manifestaciju“, rekao je Liven.

Međutim, Ganim el Kuvari, izvršni direktor komisije koja nadgleda pripreme za organizovanje Svetskog prvenstva 2022, rekao je da diplomatska kriza i blokada nemaju uticaja na građevinske radove vezane za predstojeći turnir.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. juna prekinuli diplomatske odnose i komunikaciju sa Katarom, optužujući tu zalivsku zemlju da podržava terorizam i meša se u njihove unutrašnje odnose. Maldivi, Mauricijus i Mauritanija su se pridružili blokadi, dok su Jordan i Džibuti odlučili da smanje nivo diplomatskih odnosa sa Katarom.

Krajem juna, Saudijska Arabija i saveznici uputili su Kataru listu od 13 zahteva, među kojima su prekid diplomatskih odnosa sa Iranom, zatvaranje turske vojne baze u toj zemlji, gašenje TV kanala Al Džazira, kao i prestanak podrške Muslimanskom bratstvu, organizaciji zabranjenoj u Rusiji.

Zvanična Doha je u utorak saopštila da su zahtevi nerealni, ali da je spremna na nastavak dijaloga kojim bi se rešila diplomatska kriza. U međuvremenu, u zajedničkoj izjavi Saudijske Arabije i njenih saveznika navedeno je da će se blokada nastaviti dok Katar ne promeni svoju politiku „nabolje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala