Kusta snima novi film — u Kini

© Sputnik / Grigoriй Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica potvrdio je danas da će svoj naredni film snimati u Kini. Reč je o drami u čijem je središtu ljubavna priča s dubokom moralnom dilemom, a njen radni naslov je „Vrisak“, rekao je Kusturica novinarima.
Emir Kusturica na snimanju sa bivšim urugvajskim predsednikom Hoseom Muhikom - Sputnik Srbija
Kako je Kusturica razmrdao mlade svetske umetnike

„Film se bavi moralnom dilemom jednog mladog gimnastičara koji prati jednog pandu u Evropu, ali tu dolazi do žene u koju se zaljubio u Kini. Ona, međutim, ulazi u turbulentan period svog života, pošto njen otac pokušava da ostvari kapitalistički san u Francuskoj i ulazi u velike dugove. Zelenaš koji mu je pozajmio taj novac traži od njega da mu dâ svoju kćerku i da mu tako vraća dugove pošto novca nema“, objasnio je Kusturica. 

Ugledni reditelj je potpisao ugovor s jednom od najvećih kineskih producentskih kuća „Prljavi majmun“. Prema ugovoru, snimanje filma će početi narednog jula ili avgusta i trajaće između šest i osam meseci. Film će se snimati u nekoliko kineskih provincija, u Marseju i Rimu.

„Mislim da ću korigovati malo svoj vizuelni aspekt, pošto je najviše vremena u mojim filmovima otišlo na čekanje sunca i na to da slike budu prelepe. Ovoga puta ću pristup biti više dokumentaristički, promeniću način rada“, rekao je Kusturica.

Patrijarh Irinej i Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Šta je Kusturica otkrio patrijarhu uoči Vidovdana

Kao posebnu zanimljivost u vezi s filmom Kusturica je istakao da se on snima za distribuciju u čak 25.000 bioskopa. 

„Čitav život sam radio uspešne filmove manje-više u sferi art filma, ali ovoga puta stoji u ugovoru da će on biti prikazan u 25.000 bioskopa. Francuska jedva ima 2.500, što znači da je ovo kao kada bi film koji napravim počeo da igra u svim evropskim bioskopima odjednom“, naveo je reditelj.

Govoreći o razlozima zbog kojih je odlučio da se okrene kineskom filmskom tržištu Kusturica je istakao da je Kina „najuspešnija kapitalistička zemlja kojom rukovode komunisti, što je paradoks u poređenju sa Zapadom, na kojem umesto demokratije caruje tehnokratija“. 

„Sistemsko rešenje Zapada leži u negaciji demokratije, jer najozbiljnije i najdelotvornije odluke donose korporacije koje nisu sklone demokratiji. Njima je potreban put do izvora i tržišta. On se u poslednje vreme nameće ratovima i batinama“, naveo je poznati reditelj i dodao da će, nakon Kine, sledeći film „sigurno snimati u Rusiji“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala