Dogovor na pomolu: Uskoro zone deeskalacije u Siriji

© REUTERS / Rodi Said Demokratske snage Sirije u blizini reke Eufrat, severno od Rake u Siriji
Demokratske snage Sirije u blizini reke Eufrat, severno od Rake u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju da na sirijskim pregovorima u Astani bude postignuta saglasnost o uvođenju zona deeskalacije u Siriji, njihova kontrola bi mogla da počne već za nekoliko sedmica, izjavio je šef delegacije Rusije na pregovorima Aleksandar Lavrentijev.

Kako je rekao, toliko je vremena neophodno kako bi se rasporedile vojne snage koje bi sprovodile kontrolu zona bez sukoba.

Pored toga, dogovoreno je i da u tampon zonama, koje razdvajaju zone deeskalacije, bude raspoređena ruska vojna policija.

Učesnici sednice operativne grupe Rusije, Turske i Irana za kontrolu pregovora u Siriji koja se održava u Astani - Sputnik Srbija
Peta runda: Rusija, Iran i Turska o sirijskim „zonama bez sukoba“

Prema njegovim rečima, usvajanje te odluke u najvećoj meri zavisi od rešavanja problema Idliba, odnosno južne zone deeskalacije.

„Radićemo i večeras do kasno, kao i sutra ceo dan kako bismo našli adekvatno rešenje za taj problem“, dodao je Lavrentijev.

Glavna tema pete runde pregovora u Astani je uspostavljanje granica zona deeskalacije u Siriji i kontrole u tim oblastima.

Pored predstavnika Rusije, u pregovorima učestvuju i delegacije Turske, Irana i UN, dok razgovorima u ulozi posmatrača prisustvuju zvaničnici SAD i Jordana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala