Da li je Ana Brnabić srušila politiku Srbije prema Rusiji

© Tanjug / TANJA VALICAna Brnabić i Aleksandar Vučić
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka bi morala da objasni da li je „Blumberg” autentično preneo njen stav da će Srbija, ukoliko bude primorana da bira između EU i Rusije, izabrati ovo prvo. I da saopšti – da li je to promena suštinske državne politike.

Da li je Ana Brnabić pet dana pošto je položila zakletvu u Parlamentu i preuzela funkciju premijera Srbije — srušila državnu politiku koja se gradila godinama?

To pitanje nametnulo se posle intervjua koji je predsednica Vlade dala američkoj agenciji Blumberg, a koji je naslovljen: „Ako bude primorana, Srbija će birati Evropsku uniju, a ne Rusiju“.

Ana Brnabić - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Ana Brnabić: Zajedno sa Rusijom možemo da pravimo čuda (video)

Kada se pročita razgovor sa Brnabićkom, jasno je da ona tu rečenicu, tako ogoljeno i brutalno formulisanu, nije doslovce izgovorila.

Ali kada se analiziraju njene poruke i odgovori na direktna novinarska pitanja o odnosu Srbije prema Briselu i Moskvi, proizilazi da naslov koji je dao „Blumberg“ nije ni potpuno pogrešan.

U kontekstu „Blumbergovog“ pitanja šta će Srbija, ukoliko bude primorana da bira između EU i Rusije, prelomiti, premijerka je pokušala diplomatski da konstatuje:

„Osećanja prema Rusiji se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU.”

Na pitanje da li će, ukoliko bude ugrožen put Srbije ka EU, ona nastaviti politiku Aleksandra Vučića, koji je odbio da prati odluku Brisela i da uvede sankciji Rusiji, srpska premijerka je odgovorila:

„Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region.”

Na osnovu toga „Blumberg“ je u naslovu i u prvoj rečenici teksta zaključio da je stav Ane Brnabić da će Srbija, ako bude morala da odabere između EU i Rusije — izabrati ovo prvo.

Pitanja koja se nameću:

  • Da li je reči Ane Brnabić zloupotrebio i lažirao „Blumberg“ kako bi došao do odgovora koji je po volji Vašingtona? Ako jeste, premijerka bi svoju poruku kojom je jutros razbudila političku čaršiju u Srbiji hitno morala da demantuje ili razjasni.
  • Ukoliko pak Brnabićka sa obe noge stoji iza svojih reči, da li je došlo do suštinske promene državne politike koja je diplomatski vešto i filigranski odmereno formulisana prethodnih godina? Jer i predsednik države Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić nebrojeno puta su potpuno otvoreno i na svim svetskim meridijanima, na Zapadu i Istoku, izgovorili rečenicu: „Srbija želi da bude u EU, ali Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji”.
  • Kako Ana Brnabić, pod uslovom da je saglasna sa „Blumbergovim“ naslovom, namerava da, kako je obećala, nastavi kontinuitet Vučićeve Vlade kada je Ivica Dačić pre samo nekoliko meseci poručio Briselu: „Nemojte nas primoravati da biramo između EU i Rusije, jer se zna šta bi smo odabrali — Rusiju“.

Da zaključimo, možda je intervju koji je Ana Brnabić dala „Blumbergu“ plod njene nedovoljne političke prevejanosti i skromnog diplomatskog iskustva.

Nije isključeno da je upravo na ovakva njena „proklizavanja” mislio i predsednik Aleksandar Vučić kada je naveo da će se političkim pitanjima u Vladi baviti više Dačić, a ekonomskim Brnabićka.

Ne odbacujemo ni opciju da je nova premijerka želela da svesno američkoj agenciji, iz nekakvih taktičkih razloga koje sada ne vidimo, saopšti baš ono što bi oni preko Atlantika voleli da čuju.

Mobilni telefon - Sputnik Srbija
Šta narod dobija od Brnabićkine Srbije na dugme

Ali uvereni smo da bi građani Srbije voleli jasno i glasno da čuju, a ne da im se to servira iz evroatlantskih medijskih laboratorija — hoće li naša država uvesti sankcije Rusiji ako je na to, zarad učlanjenja u EU, primora Brisel.

I još smo nešto, sudeći po „Blumbergovim“ formulacijama, saznali — da EU ima mehanizam da primorava i ucenjuje zemlje da krše svoju suverenu politiku kako bi se pridružili njihovoj „porodici”.

Baš smo čvrsto verovali da je potrebno ispuniti sva ta silna poglavlja, demokratske standarde, upitnike, reformske uslove i da će članstvo doći samo po sebi.

Na kraju, pošto je Sputnjik proteklog vikenda radio ekskluzivni intervju sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, i od njega smo dobili nedvosmislen odgovor: „Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i ne samo da neće promeniti odnos prema Moskvi nego da će dalje da ga razvija” — državna politika nam je jasna.

Zato je, da ne bude zabune i konfuzije, nužan brz odgovor celokupnoj domaćoj ali i svetskoj javnosti — šta je tačno rekla, a na šta je tačno mislila Ana Brnabić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala