Edita Tahiri priznala ko je blokirao Zajednicu srpskih opština

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Edita Tahiri
Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovska ministarka Edita Tahiri pozitivno je ocenila inicijativu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da pozove predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Brisel i istovremeno priznala da Kosovo blokira formiranje ZSO.

Tahirijeva je u intervjuu za portal „Kosev“ izjavila da misli da je, iako je dijalog bio zamrznut, trebalo nastaviti sa primenom Briselskog dogovora.

Titanik-ilustracija - Sputnik Srbija
Srbija poručila EU: Nećemo da budemo guske u magli, dajte tačan datum ulaska u Uniju

Misli, kaže, da je za šest godina ovaj dijalog dao vrlo važne rezultate, ali joj je žao što su neka velika pitanja blokirana.

„Pravosuđe, energija, priznavanje diploma — to su pitanja koja blokira Srbija: Zajednicu blokira Kosovo“, potvrdila je Tahirijeva.

Tahirijeva misli i da će drugi deo godine biti period kojim će se definisati okvir za, kako kaže, „obostrano priznavanje“, kao i „vremenska dinamika“.

„Drugim rečima — treba da se definiše dnevni red za razgovore, tako da se možda do proleća to i završi“, navela je.

Upitana gde je ZSO u toj „kutiji“, Tahirijeva ponavlja da je neprimenjene dogovore trebalo primeniti.

„To (ZSO) je naša odgovornost, dok — pravosuđe, energetika, priznavanje diploma — pitanja koja Srbija blokira, treba da primeni i Srbija“, navela je.

Tahirijeva kaže i da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

Biće, kaže, u skladu sa kosovskim ustavom, briselskim sporazumom o ZSO i sa odlukom kosovskog ustavnog suda.

„Izrada nacrta Statuta imaće nekoliko faza koje su istaknute u sporazumu, ali u tom procesu, sinhronizovano će se vršiti proces ukidanja preostalih paralelnih institucija. To znači da kada kosovska vlada donese odluku o formiranju Asocijacije — dan ranije, preostale paralelne strukture će biti ukinute na Kosovu“, navela je.

Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Tači da dela, a ne da priča

Na pitanje da li to znači da će ZSO biti uspostavljena istog trenutka kada srpske državne škole postanu deo jedinstvenog kosovskog obrazovnog sistema, a bolnica postane deo kosovskog zdravstva, Tahirijeva odgovara potvrdno i dodaje:

„Primenićemo isti model kao što smo uradili sa raspuštanjem policije. Ugašena je paralelna policija i angažovani su bivši policajci koji su radili za Srbiju. Isto će biti i sa nastavnicima i doktorima. Prestaće im ugovori i plate iz Srbije i biće primljeni u kosovski sistem zdravstva i obrazovanja“.

Ona, međutim, tvrdi da to nisu jedine paralelne institucije koje su preostale.

„Ostale su i paralelne opštinske strukture i one takođe treba da se raspuste. Imamo dugačku listu, znate. Na primer, paralelna pozorišta, kulturne institucije… Da kažem u jednoj rečenici — sve preostale srpske paralelne institucije na Kosovu raspustiće se pre nego što vlada Kosova bude uspostavila Zajednicu“, izričita je Tahirijeva, koja je uverena da će stranka kojoj pripada, a koja je u koaliciji sa DPK formirati vladu na čelu sa Ramušom Haradinajem, kao i da će ona ostati deo te vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala