Francuski mediji konačno priznali: Ukrajinski neonacisti glavni krivci za sukobe

© AP Photo / Emilio MorenattiPripadnik Desnog sektora
Pripadnik Desnog sektora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski „Mond“, u tekstu sa naslovom „Ekstremna desnica povećava svoj uticaj u Ukrajini“, piše da ultranacionalističke grupe postavljaju svoje pione u ukrajinskoj vlasti i da na taj način destabilizuju situaciju i izazivaju nove sukobe sa Rusijom.

Napadi tokom umetničkih dešavanja, književnih večeri i izložbi, ukidanje regionalnih nacionalnih saveta u ukrajinskim provincijama, demonstracije i napadi na gej paradu u Kijevu u nedelju 18. juna…

Deputatы na zasedanii Verhovnoй radы Ukrainы v Kieve - Sputnik Srbija
Ukrajina Donbasu: Ne izbori, već vojna operacija

Na urušenoj ukrajinskoj političkoj sceni, ekstremne ukrajinske ultranacionalističke i desničarske organizacije dobijaju novi sjaj. Kulminacija se desila u maju kada su na silu pokušali da zatvore jedan libanski restoran u Kijevu zbog konobara koji ne govore ukrajinski.

Njihova ambicija je takva da to, očigledno, nije samo jedna od faza u radikalizmu. Ultradesničari, koji su godinama organizovali bučne ulične marševe i proteste, očigledno žele da još više destabilizuju Ukrajinu koja je u trogodišnjem ratu.

Ruski senator Aleksej Puškov je na Tviteru pisanje „Monda“ prokomentarisao u svom stilu.

„’Mond‘ je, konačno, priznao ono što su dugo poricali na Zapadu: neonacisti i ultranacionalisti igraju značajnu ulogu u Ukrajini. Bilo im je potrebno tri godine…“

U proleće ove godine članovi Nacionalnog korpusa, novonastale ultradesničarske organizacije, organizovali su blokadu nekoliko ruskih banaka koje posluju u Ukrajini, što je dovelo do toga da Sberbanka najavi prodaju svoje podružnice u Ukrajini.

Desni sektor - Sputnik Srbija
Ukrajinski neonacisti prave državu unutar države

Ta blokada, koja je dovela do sukoba sa policijom u nekoliko ukrajinskih gradova, ipak se pokazala kao ustupak zvaničnoj vlasti. Sredinom marta filijalama ruskih banaka je predsedničkim ukazom zabranjeno da iz zemlje iznesu profit koji ostvaruju.

To je, prema rečima Oleksandra Alferova, jednog od lidera Nacionalnog korpusa, bila „pobeda protiv državne oligarhije povezane sa Rusijom“. Tokom prošle zime ultradesničari su blokirali železnički saobraćaj između Ukrajine i Donbasa sa parolom „Ne trgovini u krvi“. Iako su vlasti pokušale da im se usprotive, zvanični Kijev je na kraju i to „legalizovao“.

Šta je sledeće?

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala