NATO: Znamo kako je na Balkanu, tu smo da sprečimo rat

© AP Photo / Evan VucciGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Vašingtonu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su odluke o vojnim vežbama sa Rusijom i statusu Humanitarnog centra u Nišu „stvar Srbije”.
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 2017. - Sputnik Srbija
Rogozin: Srbija i Rusija će zajedno obeležiti Staljingradsku bitku

Stoltenberg je srpskim novinarima rekao da je „na Srbiji da odluči“ i da NATO poštuje neutralnost.

„Važno je da svaka država izabere svoj put, poštujemo kada države žele da postanu članice, ali i vašu odluku da ne budete deo saveza, jer ste suverena država“, rekao je Stoltenberg, prenosi B 92.

Kako je rekao, NATO ceni partnerski odnos sa Srbijom, a on lično se unapred raduje nastavku saradnje i sa premijerkom Anom Brnabić. 

Govoreći o odluci Srbije da izvodi zajedničke vojne vežbe sa Rusijom, generalni sekretar NATO-a kaže da „Alijansa poštuje odluke koje Srbija donosi“. 

„Kada sam bio premijer Norveške, imali smo veze sa Rusijom, iako smo članica NATO-a od 1949. godine, imali smo vežbe. Ne smatram da Rusija treba da bude izolovana“, kaže Stoltenberg. 

Logo Američkog kongresa - Sputnik Srbija
Kakav haos Amerikanci slute, pa stopiraju ulaganja u Srbiju

U razgovoru sa srpskim novinarima tema je bio i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu. Na pitanje da li je davanje diplomatskog statusa ruskim humanitarcima crvena linija, kaže: 

„Opet, Srbija odlučuje o tome kome će dati status. Meni je važno da se unapred radujem tome što će Srbija biti domaćin vežbe za civilne vanredne situacije sa NATO-om sledeće godine. To je nešto što organizujemo sa partnerskim zemljama često“, rekao je Stoltenberg. 

Prvi čovek vojne alijanse je govorio i o bombardovanju SRJ 1999. godine. 

Kako kaže, tada nije bio u NATO-u i ne može da govori o osiromašenom uranijumu i municiji korišćenoj tamo, ali je rekao da je NATO sada na Kosovu kako bi pomogao stabilizaciji i izbegavanju nasilja. 

Stoltenberg je rekao da je NATO svestan da na Balkanu postoje tenzije i da „tamo može doći do nasilja i rata“. 

„To se ubuduće mora sprečiti i zato pozdravljamo partnerstvo sa vašom zemljom i važno nam je članstvo okolnih zemalja kako bismo izbegli neprijatne situacije iz prošlosti“, navodi Stoltenberg.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala