Centar u Nišu biće zatvoren samo pod jednim uslovom

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić ocenio je da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu ne može da opstane ako se ne reši njegov status.

On je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa belgijskim kolegom Didijeom Rejndersom, rekao da taj centar ne može ovako da opstane „ni na nebu, ni na zemlji“, te podsetio da je predviđeno da Rusija za njegov rad izdvoji 40 miliona dolara.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Status centra u Nišu rešiće naredna Vlada

Napomenuo je da je do sada potrošeno 20 miliona na gašenje požara, poplave i sve ostalo.

Dačić je prozvao bivše predstavnike vlasti, sadašnjeg lidera opozicione Demokratske stranke Dragana Šutanovca i bivšeg predsednika Srbije i aktuelnog lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, da pate od amnezije.

Naime, vršilac dužnosti premijera podsetio je da je sporazum o formiranju Centra u Nišu potpisao sa Sergejom Šojguom u prisustvu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Takođe je podsetio da je taj centar dobio naziv Srpsko-ruski humanitarni centar, a da je Šutanovac, koji je tada bio ministar odbrane, lično dao odobrenje da ruska strana pogleda kasarnu u Nišu za sedište tog centra.

„Ne mogu da shvatim sada o kakvim diplomatskim statusima i eksteritorijalnom delu centra govorimo. To je zajednički centar. Ne postoji ruski i srpski deo. Tu radi desetoro ljudi“, podvukao je Dačić.

Politički analitičari Dragomir Anđelković  i Aleksnadar Pavić, gosti emisije Na nišanu Lazanskog. - Sputnik Srbija
„Na nišanu Lazanskog“: Pa šta i ako je u Nišu špijunski centar (video)

Ponovio je i da je Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs potpisao Sporazum o statusu američke vojske u Srbiji.

„Oni koji se ovome protive, kada je Rusija u pitanju, moraju da daju odgovore na pitanja zašto u jednom slučaju to može, a u drugom ne može“, kazao je Dačić.

Pitao je i zašto Tadić to nije tada rekao Putinu, a Šutanovac svom ruskom kolegi, mada, dodao je, Šutanovac je retko išao u Rusiju. Više je boravio u SAD, kazao je Dačić.

Vršilac dužnosti premijera Srbije je napomenuo i da se radi o sporazumima koji se potpisuju cirkularno, uz promenu samo imena.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala