Dačić: Status centra u Nišu rešiće naredna Vlada

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić istakao je će pitanje statusa službenika Humanitarnog centra u Nišu rešiti buduća Vlada, jer se to pitanje mora rešiti na ovaj ili onaj način.

Dačić je istakao da se to pitanje već godinama politizuje.

Sergej Železnjak - Sputnik Srbija
Železnjak: Velika očekivanja od Srbije

Podsetio je da je on potpisao dokument o osnivanju Centra zajedno sa Sergejom Šojguom pred tadašnjim predsednicima Rusije i Srbije, Dmitrijem Medvedevim i Borisom Tadićem.

Ukazao je da su svi nesporazumi sa EU razjašnjeni, ali da se u međuvremenu pojavilo pitanje da li ljudi koji su zaposleni u Centru treba da dobiju eksteritorijalni status, što je neistina.

„Postojao je predlog da dobiju status administrativno–tehničkog osoblja kao u ambasadama, kao što imaju druge zemlje ili organizacije, poput NATO–a ili SAD. Pošto ime Centra sadrži ’humanitarni‘, onda je od strane nekih američkih političara postavljeno pitanje zašto humanitarci traže diplomatski status“, rekao je Dačić.

On je ukazao da Crveni krst, na primer, ima diplomatski status u svim zemljama na svetu.

Brajan Hojt Ji i Aleksandar Vučić u Vili Mir u Beogradu. - Sputnik Srbija
Vučić: Sa Hojtom o svemu, osim o Nišu

„To pitanje se politizuje i videćemo kako će se rešiti. Mora da se reši na jedan ili na drugi način. Ja sam pitanje pokrenuo sa predlogom da se rešava“, podvukao je on.

Dačić je istakao da će o tome sigurno odlučiti sledeća Vlada, jer je aktuelna u tehničkom mandatu.

Odgovarajući na pitanje novinara o orijentaciji Vlade, rekao je da su tvrdnje kako je neko u Vladi naklonjen Istoku ili Zapadu bezveze.

„Niko od nas nije ljubitelj Istoka ili Zapada, već samo svoje zemlje i njenih interesa, što znači da kada vodimo politiku da zaštitimo interese naše zemlje treba da razmišljamo svojom glavom, kao što to čine drugi“, poručio je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala