U skupštini opet veselo: Obračun Martinovića i Radete

© Sputnik / Nenad ZorićSkupština Republike Srbije
Skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Veroljub Arsić odredio je večeras petominutnu pauzu kako bi sprečio da se polemika šefa poslanika SN-a Aleksandra Martinovića i poslanice SRS-a Vjerice Radete pretvori u lični obračun.
Poslanički klub Demokratske stranke u Skupštini Srbije. - Sputnik Srbija
Ko nam se smeje, a ko je ceo svet

Poslanica je, govoreći o izboru nove vlade, rekla da Aleksandru Vučiću to što je osvojio veliki broj glasova ne daje za pravo da se meša u rad mandatarke Ane Brnabić i da govori ko će biti ministar, te da ga baš briga šta kaže onaj koga je predložio za mandatara.

Na njene kritike, Martinović ju je upitao kako je nije sramota da tako govori, navodeći da su radikali Vučića „vukli za rukav“ i podsetio one koji ga nazivaju „bahatim“ i navode da podnosi račune predstavnicima NATO-a da je Vučić uzeo u zaštitu troje poslanika SRS-a i rekao da neće biti isporučeni u Hag.

„Znate šta, kako vas nije sramota?! Neviđene pritiske je trpeo, ali neće da isporuči tri građanina Srbije za koje smatra da nisu krivi. Znate vi Radeta kakva je uloga Vučića, ja sam viđao po hodnicima kako ga vučete za rukav i pitate ga da li ste sigurni u Srbiji“, rekao je šef poslanika SNS-a.

Posle završetka pauze, Radeta je odgovorila Martinoviću da nju ne štiti Vučić nego zakon i rešenje Višeg suda u Beogradu, navodeći da je odluka bila takva da nema pravnog osnova za izručivanje.

Poručila je da njoj, kao ni bilo kom radikalu, ne treba zaštita Vučića, te navela da poslanik treba da govori na način na koji smatra da je odgovarajući, ali da je iznošenje neistina grubo vređanje dostojanstva i Skupštine i nje kao poslanice. 

„Meni reći da sam vukla Vučića za rukav da ga molim za nešto… nisam se ja iznervirala, nemam razloga da budem nervozna, ali radi se o nečemu što ne bih uradila ni u mom najvećem ludilu“, rekla je Vjerica Radeta.

Vladimir Vuletić - Sputnik Srbija
Kao što Ronaldo ne bi dao autogol Realu, tako će i Ana igrati samo za Srbiju (video)

Nakon toga predsedavanje sednicom je preuzela predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je rekla da je očigledno da se Radeta iznervirala, te da je mogla da vidi kako je drugim poslanicima kada im neko kaže nešto što im se ne dopada.

Navodeći da ona i poslanica Radeta pripadaju različitim političkim strankama, Gojkovićeva je rekla su zato međusobne granice tolerancije vrlo tanke.

Po povredi Poslovnika javila se i Nataša Jovanović iz SNS-a koja je navela da je Martinović zloupotrebio svoje pravo kao ovlašćeni predstavnik predlagača, te da je ono što je rekao tako „patetično i degutantno vređanje“. 

„Skupština ne sme da se koristi za vređanje i to na takav prizeman način“, rekla je Jovanovićeva kojoj je Maja Gojković poručila da se uzdrži od takvih kvalifikacija, te navela da je predsedavajući Arsić isključio mikrofon Martinoviću. 

Na to je Nataša Jovanović rekla da se Arsić nije obazirao što se ne govori o tačkama dnevnog reda, već se iznose grube neistine, te upitala zašto nije opomenuo Martinovića. 

Gojkovićeva je pozvala Jovanović da bude osetljiva i na neistine koje je iznosio Miljan Damjanović iz SRS-a koji je govorio da poslanik ne može da predloži izmene zakona o ministarstvima, nego da je to trebalo da učini Ana Brnabić. 

„Ne može to tehnička vlada niti ministar koji se bavi državnom upravom i lokalnom samoupravom u tehničkoj vladi, a ni mandatar. Nije (Damjanović) vladao materijom uopšte“, rekla je Gojkovićeva. 

Aleksandar Vučić u kasarni Narodni heroj Stevica Jovanović. - Sputnik Srbija
Vučić: Trojka iz SNS bila protiv Ane, ali...

Martinović je, odgovarajući na navode Vjerice Radete, rekao da prvi put čuje da neko ko je na izborima osvojio 56 odsto glasova ne sme da se bavi politikom i da iznosi političke stavove, ili da, ako je predsednik, ne sme da iznosi mišljenje kako bi vlada trebalo da funkcioniše.

„Predsednik predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, dakle i u zemlji“, rekao je Martinović i konstatovao da je samo u Srbiji nevažan podatak koliko je neko osvojio glasova.

„Sad idi u muzej voštanih figura, ne mešaj se u politiku, to što si osvojio 56 odsto glasova šta se to nas tiče, idi u muzej i sram te bilo što si organizovao svečanost i sram te bilo što su došli i Rogozin i potpredsednik Stalnog komiteta svekineskog narodnog kongresa“, rekao je Martinović.

Dodao je da su na inauguraciju došli i svi lideri iz regiona, što govori o tome da Srbija vodi ispravnu politiku, da nismo ničija kolonija i da ne sedimo na dve nego na jednoj i to srpskoj stolici.

„Ovo juče je uspeh svih nas, to je uspeh i za vas koji se tome podsmevate, jer i vi živite u ovoj zemlji“, rekao je Martinović.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala