Britanci besni zbog požara u Londonu, broj žrtava se popeo na 79

© AP Photo / Matt DunhamPožar u zgradi u Londonu
Požar u zgradi u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska policija saopštila je danas da je 79 osoba nastradalo ili nestalo u požaru koji je zahvatio višespratnicu u Londonu, prošle nedelje, čime je broj poginulih povećan sa 58, koliko je ranije bilo saopšteno da je nastradalo u nesreći.
Gašenje požara u soliteru u Londonu - Sputnik Srbija
Užas se desio u Londonu — Imaju li Srbi razloga za strah

„Ovoga jutra, bojim se da moram da kažem da se veruje da je 79 osoba ili nastradalo ili nestalo, a sa žalošću moram da pretpostavim da su i oni poginuli“, rekao je policijski komandant Stjuart Kandi, preneo je AFP.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je juče da je požar u višespratnici u prestonici prouzrokovan „greškom i nemarom“.

Kan je posetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade „Grenfel tauer“ gde je prisustvovao službi održanoj u znak sećanja na žrtve požara koji je izbio u sredu.

Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica oseća „frustrirano i besno“ zbog reakcije na nesreću, preneo je AFP.

„U zajednici vlada osećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija je mogla da se spreči i nije morala da se dogodi, a tragedija koju gledamo je posledica grešaka nemara političara i vlade“, kazao je Kan.

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je nešto ranije da je vlada poštovala bezbednosne preporuke donete 2009, a da će izmene sigurnosnog protokola biti moguće tek nakon zvanične istrage o požaru.

Opozicioni političari optužuju vladu da je ignorisala bezbednosne preporuke koje su donete 2009. i revidirane 2013, kada je još jedan požar u Londonu usmrtio šest osoba, ali Hamond tvrdi da to nije tačno.

„Očigledno je da smo te preporuke razmotrili, kao i to što se sa njima dogodilo. Po mojoj proceni, mi smo korektno i primereno odgovorili na te preporuke“, rekao je Hamond za Bi-Bi-Si.

Oko 600 ljudi živelo je 120 stanova u oblakoderu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala