Ruska avijacija likvidirala vođu terorista El Bagdadija?

© AFP 2023 / Prakash SinghVođa DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi
Vođa DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider DAEŠ-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi ubijen je u bombardovanju Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 28. maja na jugu Rake, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
DAEŠ - Sputnik Srbija
Teroristi beže iz Rake i Mosula u novu „prestonicu“

Prilikom udara ruskih lovaca Su-35 i Su-34 u blizini sirijske Rake likvidirano je oko 300 terorista koji ulaze u „vojni savet“ terorističke organizacije DAEŠ.

„Prema informacijama koje se proveravaju iz različitih kanala, sastanku koji je bio meta bombardovanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prisustvovao je i lider DAEŠ-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi, koji je za vreme udara likvidiran“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva odbrane, među likvidiranim teroristima su „emir“ Rake Abu el Hadži al Misri i Ibrahim An Naef el Hadž, koji kontroliše područje od Rake do Suhne, kao i načelnik Službe bezbednosti DAEŠ-a Sulejman el Šauah.

Informacije o sastanku lidera militanata Ministarstvo odbrane je dobilo krajem maja. Za vreme provere informacija otkriveno je da je cilj sastanka bio planiranje načina izlaska militanata iz Rake takozvanim „južnim koridorom“.

El Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim el Badi, prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine, kada je iz džamije u zauzetom Mosulu proglasio stvaranje „islamskog kalifata“ na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali niko nije mogao da ih potvrdi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala